György
14 °C
24 °C

A posztnoé-adatbázis

2001.07.05. 17:51
Júniusban a világ tizennyolc legfejlettebb állama megegyezett, hogy közös erőfeszítéssel létrehozzák a Föld biológiai gyűjteményeinek teljes és egységes adatbázisát, amelynek székhelye Koppenhága lesz.
Vöröspanda
Túl sok a matrac és a szívószál. Egymásra támadnak a védett állatok. A liberális demokrácia, amely elméletben a legoptimálisabb politikai berendezkedés, hajlamos megenni a környezetet - és ezen a téren gátlástalansága a hatalomra kerülő politikusok gátlástalanságának mértékével egyezik (amit tévén keresztül nem lehet megismerni). George W. Busht a texasi olajbányászok segítségével emelte pajzsra Amerika. Tavaly novemberben a hágai ENSZ-klímakonferencián jól be is intettek a széndioxid-kibocsátás csökkentéséről szóló tervekre.

Mit lehet tenni?

Az OECD 1996 januárjában elfogadott elve szerint a társadalom számára alapvető jelentőségű a biológiai sokszínűséget és annak változását rögzítő adatbázis létrejötte. Ez az a dokumentum, amelynek alapján 2000 közepén létrejött a földi biodiverzitás adatbázisa (Global Biodiversity Information Facility, GBIF), amely alig egyéves tökölés után a dán fővárost jelölte ki központjának.

A Koppenhágában működő szervezet feladata ezután az lesz, hogy kidolgozza a világ biológiai múzeumaiban tárolt állati és növényi preparátumok adatainak tárolására szolgáló elektronikus szabványt. A világ múzeumaiban hárommilliárd kitömött, formalinban vagy alkoholban tartósított, kiszárított, kartonra tűzött egykori élőlény vár arra, hogy bekerüljön ebbe az adatbázisba.

Tasmán Ördög
A vállalkozás nehézségét jelzi, hogy a gyűjtemények legfeljebb negyven százaléka áll rendelkezésre elektronikus formában - Ausztráliában például 1770-ben kezdték el a kontinens élővilágának módszeres feltérképezését, tartósítását és leírását. Ráadásul a több évszázados munkával létrejött gyűjtemények egyike sem tartalmazza a például a pontos GPS-koordinátákat - a készülő GBIF-szabvány egyik ismert elemét.

A terv szerint elkészültekor a GBIF adatbázisa az internetre is felkerül - a világvégére való tisztességes felkészülés így nagyobb szabású vállalkozás, mint a Humán Genom Projekt.