Globális kutatóközpont nyílik Magyarországon

2002.03.27. 18:04
"A recessziók egyszer végetérnek" - jelentette ki Pálinkás József oktatási miniszter azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyen a General Electric bejelentette: új kutatóközpontot hoz létre Magyarországon. Az összesen hatmilliárdos befektetésbe a magyar kormány is beszáll félmilliárddal.
A radiográfia, a mammográfia, a vaszkuláris diagnosztika, az intervenciós röntgen és a klinikai szoftver fejlesztés témakörében létrehozandó központ 2004-ben nyit, és a tervek szerint közel 300 kutató-fejlesztőt foglalkoztat majd - mondta Pálinkás József oktatási miniszter. A centrumhoz kapcsolódó high-tech termelőegységben további 100-120 új munkahelyre számíthatnak a diplomások.

A központ létesítése része a 2000-ben elfogadott átfogó kutatási, fejlesztési és innovációs programnak, melynek keretében a a K+F kiadásokat Magyarországnak az EU országokhoz hasonlóan kell növelnie. Az új technológiai kiválósági központ a GE Hungary Medical Systems (GEMS) szervezetéhez tartozik majd, amely a diagnosztikai eszközök területén világelsőnek számít. A kivételes tehetséggel bíró szakemberek részére nyíló centrum az ötödik lesz a világon, a francia, az amerikai, a kínai és az indiai mellett.

Értékes magyar tudásbázis

Orbán Viktor élete első videókonferenciáján
A központ létesítése egyenes következménye volt annak, hogy 2000-ben a GEMS megvásárolta a Medicor Röntgen vállalatot, amely radiológiai eszközöket fejleszt, gyárt és forgalmaz - mondta Reinaldo Garcia, a GEMS Europe elnöke. A GEMS Global Technology elnökhelyettese, Eugene Saragnese a Milwaukee-i központból jelentkezve hozzátette, a centrum helyéül azért választották Magyarországot, mivel a magyar tudásbázist igen nagyra tartják.

Orbán Viktor miniszterelnök Debrecenből, videokonferencián keresztül csatlakozott a bejelentéshez. A kormányfő elmondta, a General Electric csak az első fecske, és hamarosan több más multinacionális cég fog hasonló nagyságrendben hozzájárulni a magyarországi kutatás-fejlesztési programokhoz. Orbán Viktor hozzátette, reményei szerint ezzel Magyarország véglegesen kitör a bérmunkás szerepből.  • Bérelnék
  • Bankszámla