Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Globális kutatóközpont nyílik Magyarországon

2002.03.27. 18:04
"A recessziók egyszer végetérnek" - jelentette ki Pálinkás József oktatási miniszter azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyen a General Electric bejelentette: új kutatóközpontot hoz létre Magyarországon. Az összesen hatmilliárdos befektetésbe a magyar kormány is beszáll félmilliárddal.
A radiográfia, a mammográfia, a vaszkuláris diagnosztika, az intervenciós röntgen és a klinikai szoftver fejlesztés témakörében létrehozandó központ 2004-ben nyit, és a tervek szerint közel 300 kutató-fejlesztőt foglalkoztat majd - mondta Pálinkás József oktatási miniszter. A centrumhoz kapcsolódó high-tech termelőegységben további 100-120 új munkahelyre számíthatnak a diplomások.

A központ létesítése része a 2000-ben elfogadott átfogó kutatási, fejlesztési és innovációs programnak, melynek keretében a a K+F kiadásokat Magyarországnak az EU országokhoz hasonlóan kell növelnie. Az új technológiai kiválósági központ a GE Hungary Medical Systems (GEMS) szervezetéhez tartozik majd, amely a diagnosztikai eszközök területén világelsőnek számít. A kivételes tehetséggel bíró szakemberek részére nyíló centrum az ötödik lesz a világon, a francia, az amerikai, a kínai és az indiai mellett.

Értékes magyar tudásbázis

Orbán Viktor élete első videókonferenciáján
A központ létesítése egyenes következménye volt annak, hogy 2000-ben a GEMS megvásárolta a Medicor Röntgen vállalatot, amely radiológiai eszközöket fejleszt, gyárt és forgalmaz - mondta Reinaldo Garcia, a GEMS Europe elnöke. A GEMS Global Technology elnökhelyettese, Eugene Saragnese a Milwaukee-i központból jelentkezve hozzátette, a centrum helyéül azért választották Magyarországot, mivel a magyar tudásbázist igen nagyra tartják.

Orbán Viktor miniszterelnök Debrecenből, videokonferencián keresztül csatlakozott a bejelentéshez. A kormányfő elmondta, a General Electric csak az első fecske, és hamarosan több más multinacionális cég fog hasonló nagyságrendben hozzájárulni a magyarországi kutatás-fejlesztési programokhoz. Orbán Viktor hozzátette, reményei szerint ezzel Magyarország véglegesen kitör a bérmunkás szerepből.