Bárkibõl lehet pókember

2008.10.10. 12:10
Az ûrben is jól tapad a gekkók lábáról mintázott ragasztó, amely szén nanoszálakból készült.

Minden eddiginél erõsebb ragasztót fejlesztettek ki amerikai kutatók. Az új anyag tízszer jobban ragad, mint a gekkó lábai és háromszor erõteljesebben, mint az eddigi, ilyen elven mûködõ ragasztók, közölték a kutatók a Science címû tudományos folyóirat csütörtökön megjelent számában.

Nanotapasz

A száraz állagú ragasztóanyag olyan erõs tapadást biztosít, hogy egy 2,5-szer 2,5 centiméteres felület elég volna ahhoz, hogy egy 100 kilogrammos férfi a függõleges falon sétáljon. Késõbb könnyen lehúzható és újra felhasználható, ideális anyag az önjelölt pókembereknek. A ragasztó elektronikus alkatrészek forrasztás nélküli illesztésére is használható, állítják a tanulmány szerzõi, Liming Dai a Daytoni Egyetem és Zhong Lin Wang az atlantai Georgiai Mûszaki Egyetem munkatársa.

Mivel az anyag szilárd, egészen alacsony hõmérsékleten, akár az ûrben is használható, ahol a hagyományos ragasztók többsége elereszti a kötést. A korábbi, gyíkláb ihlette ragasztókhoz hasonlóan az új szilárd anyag is szén nanocsövekbõl készült. A szénmolekulákból álló rostok végéhez kunkori szénszálacskák kapcsolódnak, melyek megnövelik a tapadóanyag kötésre kész felületét. Ez a dizájn a gekkóláb felépítését másolja, amelynél mikroszkopikus szõrszálak állnak ki különbözõ irányokban. A gekkónak mintegy hatszáz fajtáját ismerjük, és arról nevezetes, hogy gond nélkül közlekedik akár a plafonon is.

Dai elmondta, hogy az atomi méretekben létezõ vonzóerõk, az úgynevezett van der Waals-erõk hatását kívánták maximalizálni a molekulaszerkezet kialakításakor. Amikor a szén nanocsövecskék kikunkorodó része odanyomódik a másik felülethez, a szénszálak erõs kötést hoznak létre vele. Amikor viszont szöget bezárva emelik el a másik felülettõl, ez a kötés megtörik.  • Tippek
  • Hírek