Piroska
-2 °C
5 °C

Génterápiával az impotencia ellen

2007.06.04. 15:30
Amerikai kutatók új módszert dolgoztak ki a merevedési zavarok kezelésére. A génterápia első - állatokon és embereken elvégzett - tesztjei bíztatóak.

Becslések szerint minden tizedik angol férfi merevedési zavarral küszködik, az Egyesült Államokban pedig 15-30 millió embert érint a probléma. A jelenség hátterében álló okok igen változatosak, pszichés és szervi eredetűek is lehetnek.

Bár a jelenleg kapható készítmények között vannak hatékonyak, például a tabletták, de ezek nem minden esetben tudnak segíteni. Azoknak például, akik egy prosztatarák miatti műtét során idegi károsodást szenvedtek, a gyógyszerek nem jelentenek megoldást.

Nekik, és azok számára, akik a tabletták valamilyen mellékhatásától szenvednek, reményt nyújthat egy új eljárás, amelynek részleteiről a kutatók az American Society of Gene Therapy tizedik találkozóján számoltak be.

Kísérletek patkánnyal és emberrel

A Pittsburgh Egyetem kutatócsoportja Dr. Joseph Glorioso vezetésével elsőként patkányokon tesztelte az eljárást. A kísérlet során GDNF-et, vagy neurturint juttattak az idegkárosodást szenvedett állatokba (mindkét gén serkenti az idegsejtek növekedését), aminek eredményeként a péniszműködésük négy héten belül helyreállt.

Időközben aztán a Wake Forest University tudósai Dr. Arnold Melman közreműködésével embereken is elvégezték a terápia próbáját. Az eredmények bíztatóak, ugyanis néhány mellékhatás és annak ellenére, hogy a hatóanyagot a péniszbe szúrt injekción keresztül juttatták a szervezetbe, a résztvevő 11 férfi jól tolerálta az eljárást.

A fogadtatás kérdéses

Dr. Melman főként abban látja az eljárás előnyét, hogy a többi gyógymóddal, így például a tabletták szedésével ellentétben nem közvetlenül az aktus előtt kell alkalmazni, így nem gátolja a szexuális élet spontenaitását.

Ennek ellenére a kutatók szerint sokan lesznek, akik az injekció miatt ódzkodni fognak tőle még akkor is, ha a többi módszer kudarca után ez jelenthetné a megoldást.