Szilárda
-4 °C
2 °C

Génmódosított halak szökésétől tartanak

2002.09.06. 09:46
A génmódosított halakat nem szabad folyókban vagy tengerből lekerített medencében tenyészteni, mivel szökésük beláthatatlan következményekkel járna, figyelmeztetett a brit kormány egyik vezető tudományos tanácsadó testülete.
A halak az elkerített körletükből megszökhetnek, és ez előre megjósolhatatlan következményekkel járhat, figyelmeztetett a klónozott és génmódosított állatokkal foglalkozó tanulmányában a brit mezőgazdasági és környezeti biotechnológiai bizottság (Agriculture and Environment Biotechnology Commission).

Nem fog visszajönni

"Ha kijutott a hal, gyakorlatilag semmit nem lehet tenni, hogy visszacsalogassuk" - idézte a New Scientist Malcolm Grantet, a bizottság elnökét. Elmondása szerint a bizottsági jelentés célja a génmódosított állatokkal kapcsolatos hibás kommunikációs megelőzése, ami korábban Európában gyakorlatilag megszüntette a génkezelt élelmiszerek iránti keresletet.

"A géntechnológia új fejezetet nyitott az állatok és az ember viszonyában. Ennél fogva olyan fejlesztésekre és helyzetekre kell felkészülnünk, amelyek esetleg csak néhány év múlva válnak valósággá" - mondta Grant.

A bizottsági elnök becslései szerint a génkezelt emlősállatokból származó élelmiszerek még egy évtizedig nem lesznek kereskedelmi forgalomban kaphatók, ám a génkezelt halakból készült ételekre akár fele ennyi ideig sem kell várni.

Génmódosított lazacot árulnának

Massachusetts államban, a Prince Edward szigeten génmódosított lazacot tenyésztő Aqua Bounty Farms azokra az engedélyekre vár, melyek lehetővé teszik a halai árusítását az USA-ban. "A jelenlegi helyzetben inkább úgy hisszük, hogy nemet kell mondanunk a partközeli és a folyókat használó genetikai halfarmok megnyitására" - mondta Anna Bradley, a bizottság tagja.

Állatvédelmi intézkedések

A jelentésben a szakértők azt is szorgalmazzák, hogy a törvényt változtassák meg az állatok védelme érdekében, nehogy az adottságaikat alapvetően érintő változásokat idézzenek elő rajtuk. Ezek közé volna értendő például a házimacska olyan irányú "módosítása", hogy ne akarjon többet vadászni, vagy az olyan háziállatok előállítása, melyek érzéketlenek, és így jobban bírnák a tartásuk okozta stresszt.

A jelentés hivatkozik az állatkísérleteket szabályzó brit kormányzati Animal Procedures Committee korábbi döntésére, amely megtagadta az engedélyek kiadását a haszontalan célokat, például a kedvenc állatok másolatának, vagy játékszernek szánt állatok előállítását.

Egy új stratégiai tanácsadó testületre volna szükség, amely a fejlődés irányait figyelemmel kísérve tanácsokat ad a brit kormánynak, mikor érkezik el az ideje a génmódosított és klónozott állatokat érintő új jogszabályok kibocsátásának.

Ésszerű ajánlások

Az etikusok, orvosok és állatorvosok nagy többsége üdvözölte a jelentést. A reprodukciós kutatások prominens alakja, Lord Robert Winston azt nyilatkozta, hogy a farmokon tenyésztett állatokat és halakat érintő ajánlások ésszerűek és elfogadhatóak.

"Viszont lényeges, hogy az előírások ne legyenek szigorúbbak az orvosi célú kutatásokba bevont génmódosított állatok esetében. Az USA-ban az állatok védelme ugyanilyen fontos és szabályzott, a megfelelő engedélyek beszerzési ideje néhány hétben és nem években mérhető" - mondta Lord Winston.

A kutató attól tart, hogy egy stratégiai tanácsadó testület közbeiktatása elnyújtaná az engedélyezési folyamatot, és ez "komoly kihatással lenne a brit tudományra."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!