Embert klónoznak a raeliánusok

2001.01.16. 17:20
A megfejtett génszekvenciák feldolgozását várhatóan felgyorsítja a HTML-hez hasonló leíró nyelv, a GEML. Eközben Iowában meghalt a kihalóban lévő gaur első klónozott példánya. A Bahama-szigeteken viszont ember klónozására készülnek a raeliánusok.
Lúdfű
,de lehet, hogy pitypang
A tudomány az Arabidopsis thalianát, vagyis a lúdfűt választotta meg annak a növénynek, amely minden más növényhez legközelebb áll, vagyis genetikai szempontból alap. A lúdfű lett az első teljesen szekvenált növény, így bekerülhetett a géntérképesek élesztőből, fonálféregből, muslincából, emberből és egy kupac baktériumból álló klubjába.

A gén nyelvén

A munka könnyed volt és gyors. A lúdfű komplett génszekvenciája 120 megabájtra rúg, a búza 1,6 gigabájtos vagy az ember 3 gigabájtos génleírásával szemben.

A különbség, ami a lúdfüvet hírré teszi az, hogy a Nature weboldalán a teljes szekvenciát közzéteszi GEML-formátumban. A GEML, vagyis gene expression markup language, a HTML, vagyis a hipertext gének leírásához optimalizált változata. A GEML a HTML-hez hasonlóan kacsacsőrök közé zárt rövidített parancsokkal formázza az adott információt, amely az előbbi esetben a DNS bázissorrendje, utóbbiban pedig a betűkből összeálló szöveg.

Ez a gén a T89593
A GEML tartalmazza a gént feltáró cég, illetve kutató nevét, pontos helyét és magát a szekvenciát. Magát a kódot ugyan egyelőre a tudósok sem értik, de ez nem is baj, mert a lényeg, hogy a számítógépes feldolgozás számára kitűnő alapanyag.

Craig Venter a Celera Genomics igazgatója úgy vélte, hogy a GEML-nyelvre fordított emberi génszekvencia feldolgozásának ötven esztendőre becsült idejét felére csökkentheti, mert megkönnyíti az információk letöltését, kezelését és megosztását.

Holt lelkek

Nem lett könnyebb a géntechnológia végrehajtó szervének tekinthető klónozók élete, akik a múlt héten jelentették be, hogy az első transz-species klónozás útján világra hozott élőlény pár nap után elpusztult.

Gaur
A transz-species klónozás (miután e szóra mindeki felsikoltott), azt jelenti, hogy a kutatók a sikeresen sokszorosított gaurt-embriót egy errefelé igen gyakori háziállatnak számító tehénbe ültették be.

A gaur, egy Ázsiában honos veszélyeztetett és szarvasmarhaszerű állatfaj. A kutatók a kihalásra ítélt fajok megmentése érdekében folytatott kísérletsorozat folyamán öt tehenet termékenyítettek meg, de csak a hatodik próbálkozás járt sikerrel. A hatodik próbálkozás egy Noé nevű gaur-bika képében látott napvilágot az iowai Siouxban, január 8-án. Noé azonban két nap múlva egy fertőzés miatt elpusztult.

,,A balszerencse ellenére, Noé születése reménykeltő" - mondta Philip Damiani, a kutatásban résztvevő Advanced Cell Technology egyik szakértője - ,,Még nagy utat kell megtennünk, amíg ez a technológia eléri a szükséges fejlettséget, de végül több tucat kihalásra ítélt állatfajt menthetünk meg segítségével." Gary Comstock, az Iowai Egyetem bioetikai programjának igazgatója azonban korántsem tartja reménykeltőnek az eseményt: ,,Ha egyszer már megváltozott a környezet, ezekre az állatokra nyomorult egy sors vár, hiszen azért haltak ki, mert a környezet alkalmatlanná vált számukra."

Isten és a földönkívüliek

Raël beszél éppen
Annak a gyermeknek viszont, akit egy gazdag amerikai házaspár szeretne klónoztatni, alacsony az esélye a nyomorult életre. A szülők a tízhónapos korában elhunyt gyermeküket szeretnék visszakapni, amelyben a Bahama-szigeteken bejegyzett Valiant Venture nevű cég siet segítségükre. A szülők ötszázhatvanezer dollárral fedezik a kísérleteket, amelyekhez már január végén hozzákezdenek, így a tervek szerint az új évezred első évének első felében megszülethet az első klónozott ember.

Az emberklónozást Clonaid néven hirdető Valiant Venture, amelyhez a világ minden részéből folyamatosan érkeznek a kérések, maga sem könnyű eset. A cég egy Raël nevű tag tulajdonában van, aki amellett, hogy ufós könyvekkel tette ismertté magát, egyházat alapított. A raeliánus egyház tanai szerint, az élet a Földön nem keletkezett, hanem egy Elohim nevű idegen faj tervezte meg. Az Elohim nevet egyébként tévedésből Istennek fordították nagyon rég. Raël emellett állítja, hogy Jézust is az Elohimok támasztották fel, mert huszonötezer éves civilizációs előnyük folytán egy felnőtt embert személyiségével és emlékeivel együtt is képesek felnőttként klónozni. Így válik lehetővé az örök élet.  • Tippek
  • Hírek