Sára, Márió
2 °C
6 °C

Napszelet hoz a Földre a Genesis szonda

2001.11.22. 11:27
Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA nem spórol a reklámízű bejelentésekkel, amikor fel kell hívni a figyelmet a kutatói munkára. Legutóbb azzal álltak elő, hogy a Nap egy részét lehozzák a Földre. Ennek érdekében még augusztusban lőtték fel a Genesis műholdat. A szonda most érte el utazásának a Földtől 1,5 millió kilométerre kijelölt célját.
Az úgynevezett Lagrange-pontban (L1) a Föld és a Nap vonzereje egyensúlyban van, vagyis a Genesis sem az anyagbolygójára, sem a központi csillagra nem zuhan le. A NASA itt 'parkolta le' a 600 kilogrammos szondát, hogy az befoghassa a Napból folyamatosan áramló napszél másodpercenként akár 900 kilométeres sebességgel száguldó atomi részecskéit.

A bolygóközi térben ennek során természetesen nem egy helyben áll a szonda, hiszen az L1 úgy hat rá mint egy láthatatlan bolygó. A Genesis úgy kering e pont körül, mintha ott valóban egy égitest tartózkodna.

November végén indul a szélhalászat

Miután a műhold elérte az L1-es pontot, a földi irányítás még egyszer ellenőrzi a berendezései helyes működését. November utolsó napján aztán kinyitják a részecskéket begyűjtő, biciklikerék méretű speciális kollektorokat.

A Föld felszínén a Napból érkező részecskéket nem lehet befogni, mert a bolygónk mágneses mezeje védőpajzsként eltéríti a napszelet. Efölött nem kell sajnálkozni, mert a részecskesugár folyamatos bombázásának kitéve ember és állat egyaránt elpusztulna. Ezért például a világűrbe kilépő űrhajósokat a több védőréteget tartalmazó űrruhájuk óvja meg a napszél káros hatásaitól.

Három év múlva érkezik a Földre

A Genesis által begyűjtött részecskék 2004 szeptemberében juthatnak el a Földre. A visszatérő műhold útja utolsó szakaszán kilő egy különleges kapszulát, amely ejtőernyőn ereszkedik alá, és a tervek szerint helikopterek hálóval fogják be.

Az anyagot abba a texasi NASA-laboratóriumba viszik, amely három évtizeddel ezelőtt az űrhajósok által gyűjtött első holdkőzetet is vizsgálhatta. Amíg viszont a 12 Holdon járt űrhajós 350 kilogramm követ hozott magával, ez alkalommal a 'zsákmány' jóval kevesebb lesz.

Tíz szem só

A Napból származó atomi méretű részecskék összsúlya a becslések szerint annyi lesz, mint tíz darab sószemcse, a kutatók mégis hosszú éveket töltenek majd az anyag vizsgálatával.

Elsősorban arra számítanak, hogy a vizsgált anyag felvilágosítást ad a Nap, és áttételesen, a 'napköd' eredeti összetételéről. Ez utóbbiból alakult ki évezredekkel ezelőtt a Föld és a teljes bolygórendszer.

A Genesis értékes adatokat hoz az űrből, melyek lényeges támpontokat adnak a Nap és a bolygók létrejöttét leíró elméletekhez - véli Donald Burnett, a NASA Genesis programjának munkatársa.