Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Szabad az út a génkezelt kukorica előtt

2004.09.09. 14:05

Az EU területén bárhol termeszthető a Mon 810 kukoricafaj. Ez az első génmódosított növény, amely európai licencet kapott. A belőle készült termékeket viszont kötelessége megjelölni a gyártóknak.

Az Európai Bizottság szerdán első alkalommal engedélyezte génmódosított növényfaj termesztését az unió teljes területén. Így a Mon 810 kukorica 17 különböző alfaját felveszik az európai fajtakatalógusba. A katalógusban jegyzett növényeket bármely tagállamban szabadon lehet termeszteni.

A Monsanto biotechnikai cég terméke azonban kizárólag génmódosított (GM) élelmiszer megjelöléssel kerülhet forgalomba. A termelők így szabadon választhatnak, jelentette ki a Bizottság szóvivője. A génmódosított kukoricából készített élelmiszereket az európai előírások szerint szintén el kell látni a GM-re utaló jelzéssel, emlékeztet az APA hírügynökség.

Meghatározzák a limitet

Szerdán ugyanakkor elhalasztották a döntést egy másik fontos kérdésben. Az Európai Bizottság azt kívánja elérni, hogy a hagyományos vetőmagok közé véletlenül keveredő génmódosított magok 0,3 százalékos küszöbértékig megengedhető szennyeződésnek minősüljenek. Egyes biztosok a fél százalékos arányt is elfogadhatónak tartanák.

Az előterjesztés szerint ha a hagyományos vetőmagban a megszabott határon belüli minimális génmódosított anyagot fedeznek fel, az a gyártó számára nem járna következményekkel. Az Európai Bizottság a végleges döntés meghozatala előtt még meg kívánja vizsgálni a különböző határértékek eltérő gazdasági hatását. A kérdésben a ciklus október 31-i lezártáig várhatóan nem születik döntés.

Josef Pröll osztrák környezetvédelmi miniszter máris heves kritikával illette a Bizottság génmódosított kukoricát engedélyező határozatát. A miniszter szerint Ausztria mindent megtesz a jövőben a természetes termelés erősítése, és a géntechnika osztrák mezőgazdaságtól való távol tartása érdekében, írta az APA.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!