Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Kire ütött ez a gyerek?

2002.03.28. 15:42
Számos megromlott párkapcsolatban merül fel az a lehetőség, hogy a gyermek biológiai apja esetleg nem azonos az őt nevelő apával. Egy magyarországi cég fájdalommentes módszerrel kinyerhető sejtminta alapján bárki kérésére elvégzi az apasági vagy származástani vizsgálatot. Jogász szakértőnk szerint egy ilyen tesztbe csak önkéntesen, vagy bíróság által kötelezve vonható be bárki is.

A budapesti Genodia Kft. akár anonim módon is végez apasági és származási teszteket. Csókai Béla, a vállalat laboratóriumának vezetője az Index kérdésére elmondta, ezzel a szolgáltatással nemrégiben jelentek meg a magyar piacon.

Az új, DNS technológiát felhasználó módszerek mára Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban teljesen kiszorították a korábban alkalmazott - például vércsoport meghatározáson alapuló - személyazonosító és apasági vizsgálatokat.

A genetikai kutatások során az 1990-es évek elejére számos olyan helyet találtak az emberi kromoszómákon, amelyek rendkívül egyedi változatosságot mutatnak. Ezeket a genetikai változatosságot mutató helyeket laboratóriumi módszerekkel jellemezve teljesen egyedi tulajdonságok sokasága térképezhető fel. Innen származik a módszer elnevezése, a DNS profil analízis is. Szinte teljesen kizárt, hogy két, véletlenszerűen kiválasztott ember DNS profilja megegyezzen, kivéve az egypetéjű ikreket.

Néhány sejt elegendő

A tudományos ismeretek megszerzésén túl számos laboratóriumi technikai vívmányra is szükség volt ahhoz, hogy az egyéni DNS profilokat gyorsan és megbízhatóan lehessen meghatározni. Az apasági vizsgálatokkal foglalkozó laboratóriumok ma már egyszerre 8-15 különböző jellemzőt képesek meghatározni, és a vizsgálatok elvégzéséhez elég egy csepp vér vagy a szájnyálkahártya néhány sejtje.

A magyarországi vizsgálatokat örökösödési, és tartásdíj ügyekhez igénylik, amikor egyértelműen tisztázni szeretnék a származási viszonyokat - mondta a Genodia szakértője. Konkrét bírósági ügyben még nem kérték a közreműködésüket, de kapcsolatban állnak igazságügyi szakértővel, akin keresztül bizonyítékként előterjeszthető a szakvélemény.

Arra a kérdésünkre, hogy egy titokban megszerzett mintán is elvégzik-e a vizsgálatot, Csókai Béla azt válaszolta, ha az ügyfél befizeti a megfelelő díjat, a vizsgálat 10 munkanapon belül feltárja a kapcsolatot két vagy több minta vérségi kapcsolatáról. A vizsgálat díja sürgősségtől függően alakul, de mindenképpen több, mint százezer forint.

Árulkodó szájnyálkahártya

Lehetőség van a teljes anonimitásra is, amikor postafiókot ad meg valaki címként, és ide kapja a mintavételi egységcsomagot és az eredményt is. Bár hagyományosan mindenki nyomban a vérvételre gondol, élő hajhagymákból, vagy a legegyszerűbb eljárással, a száj nyálkahártya néhány sejtjének begyűjtésével és tartósításával is biztosítható a minta. Ez utóbbihoz egy apró mintavevő kefével néhányszor elég végigsimítani a száj pofaoldali belső felületén.

Az így összeszedett néhány sejt elegendő ahhoz, hogy bennük lévő genetikai örökítőanyagot elkülönítsék, és elkészítsék az adott személy DNS-profilját - mondta el a szakértő. Mivel az emberi szervezet sejtjeiben a két kromoszóma készlet apai illetve anyai ágról öröklődik, mindenkinél létrejön az utódra jellemző, de a szülőkre is visszautaló DNS profil. Testvérek esetében vagy nagyszülő-unoka kapcsolatnál a szülők nélkül is kimutatható a vérségi kapcsolat.

Gondok lehetnek a magánbizonyítékkal

Az Index által megkérdezett jogi szakértő remek találmánynak, de adott esetben csak korlátozott erejű bizonyítéknak, sőt külön per kiváltó okának tartja a DNS vizsgálatot. Ha bíróság rendeli el igazságügyi szakértő tényleges közreműködésével, perdöntő erejű lehet egy ilyen szakvélemény, de különben csak 'maszek bizonyíték', amit persze szintén figyelembe vehet a bíróság.

Akkor lépnek fel problémák, ha bármilyen céllal engedély nélkül használják fel valakinek a mintáját, eltulajdonítva például a fogkeféjét, fésűjét vagy a cigarettacsikkjét. Még ha be is vallja, vagy bizonyítható, hogy az ő DNS mintájáról van szó, akkor is lehetnek adatvédelmi problémák.

Ugyanis az adatvédelmi törvény kifejezetten tiltja az olyan adatok jogtalan kezelését, amelyből az illető személy faji, származási viszonyaira, vagy az egészségi állapotára lehet következtetni. Ha valakinek engedély nélkül beküldik a mintáját, jogosulatlan adatkezelésért nem vagyoni kártérítést ítélhetnek meg a számára.

Már Jefferson is?
A rokonsági kapcsolatokkal foglalkozó kérdések régmúlt történelmi korszakokba nyúlnak vissza. Az egyik legismertebb, apasággal kapcsolatos kételyeket érintő ügy az Egyesült Államok első elnökéhez fűződik. Thomas Jeffersonról évszázadokon keresztül úgy tartották, hogy Sally Hemings nevű szolgálójával folytatott románcából gyermeke is született.

A DNS profil meghatározás segítségével végzett aprólékos tudományos kutatómunka eredményeit 1998-ban tették közzé. Eszerint az igazi apa ugyan valóban a Jefferson család egyik férfitagja lehetett, azonban semmiképpen nem azonos Thomas Jeffersonnal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!