Gerzson
-3 °C
3 °C

Az emberi migráció nyomában

2005.04.29. 22:34
Kapcsolódók (1)
Genetikusokból, nyelvészekből, antropológusokból és archeológusokból álló nemzetközi tudóscsoport öt kontinensen összegyűjtendő százezer DNS-minta alapján igyekszik megállapítani, miként, mely migrációs útvonalakon járva népesítették be őseink a Földet.

Afrikai Ádám és az amerikai kontinens

A legújabb DNS-vizsgálatok tanúsága szerint valamennyien egy körülbelül hatvanezer éve Afrikában élt őstől - potenciális Ádámtól - származunk. A homo sapiens eredete ennél is messzibb időkbe, kétszázezer év távlatába nyúlik vissza. Ötven-hatvan ezer esztendeje, hogy az első vállalkozó szelleműek elhagyták bölcső-kontinensünket. Merre vezettek útjaik, hogyan népesítettük be az öt földrészt?

A washingtoni Genographic Projektben résztvevő tudósok többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ. És más talányokra is: melyik Afrika, s egyben a bolygó legrégebbi populációja? Nagy Sándor seregei hagytak-e genetikai nyomokat maguk mögött? Kik foglalták el először Indiát? Fellelhető-e a homo erectus és más kihalt emberfajták sértetlen DNS-e? Keveredtünk-e a homo erectusszal Délkelet-Ázsiában, vagy Európába érve a Neandervölgyiekkel? Mennyire változtatta meg a gyarmatosítás az afrikai genetikai mintákat? Miből eredeztethetők az embercsoportok közötti különbségek? Érkeztek-e Amerikába "megfáradt vándorok" a Csendes-, vagy akár az Atlanti-óceán felől?

Genetikai pillanatfelvétel az olvasztótégely peremén

A negyvenmillió dolláros projekt a National Geographic, az IBM és a Waitt család alapítványának öt évre tervezett közös kutatása. A helyi lakosságoktól származó vérmintákat központokban gyűjtik össze, és elemzik. Százezernél többre számítanak, s abban bíznak, hogy létrehozzák a világ legnagyobb DNS-bankját.

#alt#

"DNS-ünk elmondja az ember útjának izgalmas történetét" - nyilatkozta Spencer Wells, a Genographic-et vezető amerikai genetikus-antropológus. "A projekt ki fog mutatni több, a korai ember által bejárt és benépesített utat, majd megfesti a mindnyájunkat összekötő genetikai falvédőt."

Sietnünk kell - teszi hozzá, mivel a folyamatos környezetszennyezés és a globalizáció egyre több embert késztet eredeti lakóhelyének elhagyására, s a világ veszít kulturális és genetikai sokszínűségéből.

Y kromoszómák és a mitokondriális DNS nyomában

A generációkon keresztül változatlan Y (vagy férfi-) kromoszómát és a csak anyai ágon öröklődő mitokondriális DNS-t tanulmányozva, már korábban is többé-kevésbé megállapították, melyik populáció mikor és merre vándorolt.


A pontosító részletek hiányoznak - így Wells. Nagyléptékű projektjük azokra hivatott fényt deríteni. Tudjuk, hogyan kell összpontosítanunk az Y kromoszómára, és a mitokondriális génállománnyal szintén elboldogulunk. Az Y és a mitokondriális DNS (természetes és ártalmatlan) véletlenszerű mutációit, a markereket kell alaposan tanulmányozni. Mihelyst sikerült egyet azonosítanunk, a genetikusok visszamehetnek az időben, s megállapítják első előfordulását, az új utódvonal idő- és térbeli kezdetét. Csakhogy eddig hiányzott az alkalmazott technológiák hatékonyságához, eredményességéhez szükséges mennyiségű minta.

Egy-egy területre kivetítve: a leszármazási vonalak mentén nyomon követhetők a prehistorikus migráció sablonjai.

Virtuális múzeum

A helyszíni kutatások, a nyilvános részvétel és az örökség terv a projekt három pillére. Utóbbi közvetlen - fejlesztési, oktatási, a hagyományos kultúra megőrzését célzó, stb. - segítséget nyújt a résztvevő bennszülött törzseknek.

"Az eredményeket a homo sapiens közös örökségének részét képező információként fogjuk fel" - magyarázza Wells. "Nyilvános lesz, bárki hozzáférhet, elemezheti, tanulhat belőle. Az emberi történelem egyik virtuális múzeumát szeretnénk megalapítani." Mindegyikünk megismerheti a saját történetét.