Gusztáv
3 °C
7 °C

Saját géntérkép milliomosoknak

2002.09.25. 12:24
Az ügyfél teljes genetikai kódját feltáró szolgáltatást indított Craig Venter, az ismert amerikai genetikus kutató. A Sunday Times beszámolója szerint 400 ezer fontért (154 millió forint) egy hét alatt részleteiben elemzik a személy teljes genetikai kódját. Ennek alapján fény derülhet az esetleg rákkal vagy Alzheimer-betegséggel fenyegető mutációkra.
Mint a Sunday Times is megjegyzi, a tudósok jelenleg csak néhány tucat örökletes betegség genetikai "jelének" helyét ismerik, de a következő évtizedekben akár ezerszám fedezhetik fel a betegségekre utaló hasonló kódokat.

Venter, mint a Celera Genomics elnöke azt nyilatkozta, hogy a szolgáltatásra néhány milliomos már feliratkozott, viszont neveket nem említett. "Néhány személy hozzám fordult azzal, hogy szükségük volna a saját génkészletük elemzésére. Kezdetben a genom vizsgálatát egy hetes határidővel vállaljuk, de azt reméljük, ezt leszoríthatjuk egy nap alá" - mondta a kutató.

A Sunday Times szerint az új kutatóközpontot 25 millió fontos (9,6 milliárd forintos) költséggel hozták létre, és a piaci alapú genomvizsgálat lehetőségét még az idén meghirdetik.

Más dolog ismerni, mint érteni

Más kutatók elég szkeptikusak az ötlettel kapcsolatban. Habár ők már azt is botrányosnak tartották, ahogy Venter annak idején készpénzre akarta váltani a Human Genome Project eredményeit, sőt az anonim donoroké helyett a saját génjeit elemeztette a munkatársaival.

Tim Hubbard, a cambridge-i Sanger intézet emberi génkészlet elemző csoportjának vezetője azt nyilatkozta, hogy egy személy génkészletének ismerete még nem jelenti, hogy értjük is azt.

Átfogó génvizsgálat vs. űrturista

"Igen keveset tudunk a génekben fellépő változások és a betegségek kialakulása közötti kapcsolatról. Ami mostanáig ismert, annak fényében az egyéni genom elemzése olyan mint az oroszok által fellőtt űrturisták útja. Jó buli annak, aki meg tudja fizetni, de nem is több egy jól sikerült reklámfogásnál" - mondta a brit kutató.

Steve Jones, a londoni University College genetikaprofesszora szerint eleget beszéltek már arról, hogyan alakítja át a genetika forradalma az életünket, de ebből még semmit nem lehet tapasztalni. "Már megjósolhatjuk, hogy egyes emberek egy bizonyos betegség kockázatának jobban ki vannak téve, bár sokat ezek közül meg se tudunk gyógyítani. De ez a jövőben még változhat" - mondta a professzor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!