Bernadett
0 °C
4 °C

Világító génmódosított disznók

2006.01.12. 12:56
A világító disznók kívül-belül zöldek, belső szerveik is hasonlóan derengenek.
Világító disznókat tenyésztettek ki génmanipulációval Tajvanon. A malacok inkább csak fluoreszkálnak, de határozottan látható, hogy zöld színben dereng testük.

A tajvani világító disznók ráadásul kívül-belül zöldek, belső szerveik is hasonlóan derengenek. A zöld malacok a legtekintélyesebb tajvani egyetem egyik kutatócsoportjának köszönhetik létüket.

Halak voltak az elsők

A tajvani Taikong biotechnológiai cég kutatóknak sikerült még 2003-ban, a világon először világító halakkal kirukkolniuk. Azok "működési elve" és fényereje hasonló volt a mostani disznókéhoz.

A díszhalak kereskedelmi fogalmazása előtt szükséges volt megoldani, hogy mindegyik példány terméketlen hibrid legyen. Vagyis nem hozhattak forgalomba olyan halat, amely képes volna kereszteződni a természetes fajokkal.

A zöld malacok esetében viszont éppen amiatt aggódnak a kutatók, hogy képesek legyenek örökíteni a beléjük ültetett medúzagént. A zöld disznókat humán betegségek kutatásánál, az őssejtek viselkedésének megfigyelésénél használnák, írta a BBC.