Vilhelmina
12 °C
28 °C

Segíti a gondolkodást a hadonászás

2002.02.17. 11:24
Aki magyarázás közben gesztikulál (hadonászik), ezzel agyában kapacitást szabadít fel más feladatok elvégzéséhez. A "Gehirn und Geist" (Agy és szellem) című német szakfolyóirat szerint erre a következtetésre jutottak a chicagói egyetem kutatói.
A kutatók kísérleti alanyaikkal számtani feladatokat végeztettek el, s azt követően szavak és betűk sorozatát kellett megtekinteniük és minél többet megjegyezni belőlük. A végén pedig meg kellett magyarázniuk, hogy miként oldották meg a számtani feladatokat. Eközben megengedték nekik, hogy kezeikkel gesztikuláljanak. Amikor azután a kutatók kikérdezték őket, hogy mennyit jegyeztek meg a szavakból és betűkből, kiderült, hogy mindazok, akik magyarázat közben gesztikuláltak, átlagosan 20 százalékkal többet tudtak megjegyezni.

A szakértők feltételezése szerint gesztikulálás közben az információ egy része nem verbális, hanem vizuális-térbeli úton raktározódik el az agyban, s emellett a kezek használata csökkentheti a beszéddel járó megerőltetést és ezzel a verbális gondolkodást is.

Az amerikai kutatók elismerték azonban, hogy ez a feltevés még további kísérleti bizonyításra szorul - jelentette az AP.