Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Segíti a gondolkodást a hadonászás

2002.02.17. 11:24
Aki magyarázás közben gesztikulál (hadonászik), ezzel agyában kapacitást szabadít fel más feladatok elvégzéséhez. A "Gehirn und Geist" (Agy és szellem) című német szakfolyóirat szerint erre a következtetésre jutottak a chicagói egyetem kutatói.
A kutatók kísérleti alanyaikkal számtani feladatokat végeztettek el, s azt követően szavak és betűk sorozatát kellett megtekinteniük és minél többet megjegyezni belőlük. A végén pedig meg kellett magyarázniuk, hogy miként oldották meg a számtani feladatokat. Eközben megengedték nekik, hogy kezeikkel gesztikuláljanak. Amikor azután a kutatók kikérdezték őket, hogy mennyit jegyeztek meg a szavakból és betűkből, kiderült, hogy mindazok, akik magyarázat közben gesztikuláltak, átlagosan 20 százalékkal többet tudtak megjegyezni.

A szakértők feltételezése szerint gesztikulálás közben az információ egy része nem verbális, hanem vizuális-térbeli úton raktározódik el az agyban, s emellett a kezek használata csökkentheti a beszéddel járó megerőltetést és ezzel a verbális gondolkodást is.

Az amerikai kutatók elismerték azonban, hogy ez a feltevés még további kísérleti bizonyításra szorul - jelentette az AP.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?