Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Kozmikus sugarak okozzák a globális felmelegedést?

2002.08.07. 12:27
Talán a földi éghajlat változásának egyik rejtélyét oldotta meg az a geofizikus, aki szerint a légkör átlaghőmérséklete sokkal inkább függ a napszéltől, mint a környezetszennyezéstől.
A kérdés, hogy ha a sok hajlakktól pusztul a légkör és melegszik a Föld, akkor a mérések szerint miért csak a felszíni hőmérséklet sokéves átlaga nő, míg az alacsony légköré nem változik? A természetpusztítást támogató tudósok számára ez a megmagyarázatlan jelenség volt a fő érv amellett, hogy igazából nem az emberiség ténykedése felel a globális felmelegedésért.

Fangqun Yu, a New York-i Állami Egyetem geofizikusa szerint a klímarejtély nyitja a bolygónkat érő kozmikus sugárzás.

Ionbárány

A szakemberek korábban is úgy tudták, hogy az egyenetlen hőeloszláshoz közük van a felhőknek. A magaslégköri felhők visszaverik a napfényt, míg az alacsony felhők a felszín közelében tartják a hőenergiát.

Yu szerint a becsapódó töltött részecskék ionokat termelnek, amely végső soron sok alacsonyan szálló iont és felhőket eredményez.

"A globáis felhőtakaró összefüggő változása, megváltoztatja a légkör hőtérképét is. Más szóval: a kozmikus sugárzás okozta felhősödés lehet az összefüggés a Nap aktivitása és bolygónk légköri változásai között." - magyarázta Yu a BBC-nek.

Ott a felhő, ahol a sugár

A Földet érő kozmikus sugárzás mennyisége a napszél erejétől függ. Yu rámutatott, hogy a huszadik század során tapasztalt felmelegedés egybe esett a napszéltevékenység gyengülésével. A tudós elméleteit látszik igazolni továbbá az a legfrissebb műholdas adat, amely szerint a napszél intenzitása és az alacsony felhőkben gazdag területek némi korrelációt mutatnak.

Az emberiség ténykedését elítélő tudósok szerint a felmelegedésről az ipar tehet, Fangqun Yu elmélete pedig "semmit sem magyaráz".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!