Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kozmikus sugarak okozzák a globális felmelegedést?

2002.08.07. 12:27
Talán a földi éghajlat változásának egyik rejtélyét oldotta meg az a geofizikus, aki szerint a légkör átlaghőmérséklete sokkal inkább függ a napszéltől, mint a környezetszennyezéstől.
A kérdés, hogy ha a sok hajlakktól pusztul a légkör és melegszik a Föld, akkor a mérések szerint miért csak a felszíni hőmérséklet sokéves átlaga nő, míg az alacsony légköré nem változik? A természetpusztítást támogató tudósok számára ez a megmagyarázatlan jelenség volt a fő érv amellett, hogy igazából nem az emberiség ténykedése felel a globális felmelegedésért.

Fangqun Yu, a New York-i Állami Egyetem geofizikusa szerint a klímarejtély nyitja a bolygónkat érő kozmikus sugárzás.

Ionbárány

A szakemberek korábban is úgy tudták, hogy az egyenetlen hőeloszláshoz közük van a felhőknek. A magaslégköri felhők visszaverik a napfényt, míg az alacsony felhők a felszín közelében tartják a hőenergiát.

Yu szerint a becsapódó töltött részecskék ionokat termelnek, amely végső soron sok alacsonyan szálló iont és felhőket eredményez.

"A globáis felhőtakaró összefüggő változása, megváltoztatja a légkör hőtérképét is. Más szóval: a kozmikus sugárzás okozta felhősödés lehet az összefüggés a Nap aktivitása és bolygónk légköri változásai között." - magyarázta Yu a BBC-nek.

Ott a felhő, ahol a sugár

A Földet érő kozmikus sugárzás mennyisége a napszél erejétől függ. Yu rámutatott, hogy a huszadik század során tapasztalt felmelegedés egybe esett a napszéltevékenység gyengülésével. A tudós elméleteit látszik igazolni továbbá az a legfrissebb műholdas adat, amely szerint a napszél intenzitása és az alacsony felhőkben gazdag területek némi korrelációt mutatnak.

Az emberiség ténykedését elítélő tudósok szerint a felmelegedésről az ipar tehet, Fangqun Yu elmélete pedig "semmit sem magyaráz".