Géza
-12 °C
-4 °C

Gigawattos napsütés lesz Kaliforniában

2005.12.06. 16:00
A kaliforniai szenátorok új környezetvédelmi politikát kezdeményeznek, és ebben nagy szerepe lesz a Stirling Energy System vállalat által felépített erőműveknek is. Ezek lesznek ugyanis a világ legnagyobb naperőművei.
Egy stirling-erőmű a sok közül

A kaliforniai szenátus - szakítva a Bush-féle környezetvédelmi politikával - törvényt hozott arról, hogy 2017-ig az állam energiaszükségletének húsz százalékát megújuló forrásokból kell fedezni, hogy csökkentsék a földgáz függőséget és javítsák a villanyáram árstabilitását, és hogy ehhez az energiaszolgáltatóknak évente legalább egy százalékkal növelni kell a megújuló energiaforrások felhasználásának arányát. A célkitűzés beleillik a üvegházhatást csökkentő, világszerte hozott intézkedések sorába.

Feledékenység

Kalifornia legnagyobb áramszolgáltatója, a Southern California Edison már augusztusban megállapodott a Stirling Energy System vállalattal, hogy 2012-decemberétől felvásárolja a nagyobbik naperőművében termelt energiát, a kisebbik erőmű a San Diego-i gáz és áramszolgáltató vállalathoz tartozik. Ezek a naperőművek egyébként nem a szokásos félvezetős technikával működnek majd, hanem tükrökkel összegyűjtik a nap melegét, és egy központi hőerőgépet, úgynevezett Stirling-motort hajtanak vele.

Robert Stirling 1816-ban fedezte föl a róla elnevezett erőgépet, a technikát azonban az elmúlt két évszázadban szinte teljesen elfeledték, és csak egy évtizeddel ezelőtt kezdték tökéletesíteni.

Fényerdő

A Stirling Solar Dish névre keresztelt továbbfejlesztett erőgép hattükrös kísérleti rendszere már üzemel Új Mexikóban, ez azonban eltörpül a végleges óriáserőművek mellett: a kisebbik erőmű 300 megawatt teljesítményéhez tizenkétezer tükör tartozik, és a létesítmény három négyzetmérföldet foglal majd el. Az alapkiépítésben fél gigawattos nagyobbik erőműhöz húszezernél is több tükör kell. A tükörerdő a napsugarat egy központi hőcserélőre vetíti, s a hőcserélőben 700 fokra melegített hidrogéngázzal hajtják a motort és a hozzá kapcsolt áramfejlesztőt. A gyújtás nélküli dugattyús motorra emlékeztető szerkezet teljesen zárt, és hűtővízre sincs szüksége.