Erik, Alexandra
EUR 383,72 Ft
USD 366,59 Ft
9 °C
23 °C

Mobilra gerjednek a férgek

2002.02.08. 14:12
A napokban olyan tudományos eredmény látott napvilágot, amelyre az egész horgásztársadalom felkapta a fejét: a mobiltelefon-sugárzás hatására gyorsabban szaporodnak a fonalférgek.
A meglepő kísérleti eredmény a brit kormány pénzén felállított független kutatási program keretében született. A távközlési koncessziókon kaszált pénzből a brit kormány többmillió fontot költ a mobiltelefonok mikrohullámú sugárzásának hatásait vizsgáló kutatásokra - William Stewart, a program vezetője tökéletesen komolyan veszi a David de Pomerai teamjének kísérleti eredményeit.

Ég a fonal, de nem jajgat

De Pomerai a nottinghami egyetemen folytatott kutatás során azt próbálta kideríteni, hogy a fonalférgeket vajon károsítja-e a mobiltelefonokból szivárgó mikrohullámú sugárzás melegítő hatása.

A tartós sugárzásnak kitett férgek több petét termeltek - ami azért volt meglepő, mert a lárvakorukban hőnek kitett legtöbb fonalféreg kifejlett korban terméketlenné vált.

A fonalférgek viszonylag egyszerű állatok és sejtfunkcióik jól ismertek, azonban túl pirinyók ahhoz, hogy hőmérőzzék őket, a sejteket érő hatás kimutatása így egy módosított génre bízták. A módosítás lényege az volt, hogy a sejtekben égéskor termelődő hősokk-protein minden más stresszhatáskor is felszabadul.

A mobil mikrohullámnak huzamosabb ideig kitett állatok valóban sokk-proteint termeltek - túlmelegedés okozta sejtkárosodás jeleit azonban nem mutatták. A fonalférgek a sugárzásban tíz százalékkal nagyobbra nőttek, és gyorsabban szaporodtak.

Csak bizonyos sejtrészek sínylik meg

De Pomerai eredménye alapján a tudósok azt feltételezik, hogy a mikrohullámú sugárzás általában véve melegít, hatása csak a sejt bizonyos részein jelentkezik. A hipotézis szerint a sugárzás a proteinek hidrofil részénél kezd nyüzsögni, és megakadályozza, hogy a fehérje felvegye temészetes alakját - ugyanez történik a hő okozta sokk esetén is, annak hatásai azonban sokrétűbbek.

William Stewart 4,5 millió font (1,7 mrd Ft) állami pénzt navigál tizenöt kutatásba - ezek közül De Pomerai kutatócsoportja az egyetlen, amely nem a hő okozta károsodást vizsgálja.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek