Aliz
6 °C
14 °C

Mobilra gerjednek a férgek

2002.02.08. 14:12
A napokban olyan tudományos eredmény látott napvilágot, amelyre az egész horgásztársadalom felkapta a fejét: a mobiltelefon-sugárzás hatására gyorsabban szaporodnak a fonalférgek.
A meglepő kísérleti eredmény a brit kormány pénzén felállított független kutatási program keretében született. A távközlési koncessziókon kaszált pénzből a brit kormány többmillió fontot költ a mobiltelefonok mikrohullámú sugárzásának hatásait vizsgáló kutatásokra - William Stewart, a program vezetője tökéletesen komolyan veszi a David de Pomerai teamjének kísérleti eredményeit.

Ég a fonal, de nem jajgat

De Pomerai a nottinghami egyetemen folytatott kutatás során azt próbálta kideríteni, hogy a fonalférgeket vajon károsítja-e a mobiltelefonokból szivárgó mikrohullámú sugárzás melegítő hatása.

A tartós sugárzásnak kitett férgek több petét termeltek - ami azért volt meglepő, mert a lárvakorukban hőnek kitett legtöbb fonalféreg kifejlett korban terméketlenné vált.

A fonalférgek viszonylag egyszerű állatok és sejtfunkcióik jól ismertek, azonban túl pirinyók ahhoz, hogy hőmérőzzék őket, a sejteket érő hatás kimutatása így egy módosított génre bízták. A módosítás lényege az volt, hogy a sejtekben égéskor termelődő hősokk-protein minden más stresszhatáskor is felszabadul.

A mobil mikrohullámnak huzamosabb ideig kitett állatok valóban sokk-proteint termeltek - túlmelegedés okozta sejtkárosodás jeleit azonban nem mutatták. A fonalférgek a sugárzásban tíz százalékkal nagyobbra nőttek, és gyorsabban szaporodtak.

Csak bizonyos sejtrészek sínylik meg

De Pomerai eredménye alapján a tudósok azt feltételezik, hogy a mikrohullámú sugárzás általában véve melegít, hatása csak a sejt bizonyos részein jelentkezik. A hipotézis szerint a sugárzás a proteinek hidrofil részénél kezd nyüzsögni, és megakadályozza, hogy a fehérje felvegye temészetes alakját - ugyanez történik a hő okozta sokk esetén is, annak hatásai azonban sokrétűbbek.

William Stewart 4,5 millió font (1,7 mrd Ft) állami pénzt navigál tizenöt kutatásba - ezek közül De Pomerai kutatócsoportja az egyetlen, amely nem a hő okozta károsodást vizsgálja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?