Judit
2 °C
7 °C

Felgyorsultak az antarktiszi gleccserek

2004.09.24. 15:31
Egymástól független tanulmányok szerint az antarktiszi gleccserek drámaian felgyorsultak. A globális felmelegedés következményeként olvadó gleccserek jelentősen megnövelik a tengerszintet, írja a New Scientist.
2002 márciusában 3250 négyzetkilométernyi jég szakadt le a Déli-sarkon található Larsen B elnevezésű jéghegyből, miután az ezt megelőző öt évtizedben a globális átlaghoz képest ötször gyorsabban növekedett a hőmérséklet. Mivel egy ilyen hatalmas méretű jégtömb vált le, a környező gleccserek mozgása minden eddiginél gyorsabbá vált.

A jelenséget a NASA kutatócsoportja Robert Thomas vezetésével vizsgálva megállapította, hogy a gleccserek az 1990-es állapotokhoz képest fele olyan vastagok, emiatt sokkal gyorsabban haladnak a tenger felé.

A Larsen B, mint katalizátor

Évente 250 köbkilométer jég szakad le a gleccserekből. Ez a mennyiség körülbelül 60 százalékkal több, mint amennyi összegyűlik ugyanennyi idő alatt, emiatt évente 0,2 milliméterrel növekszik a tengerszint.

A Larsen B-ből leváló jégtömb, illetve az utóbbi évtizedekben bekövetkező változások jól mutatják a globális felmelegedés következtében leszakadó jégtáblák és a körülöttük lévő gleccserek mozgása közötti összefüggést, illetve hogy mindez hogyan hat a tengerszint növekedésére.

Megszűnik az akadály

Eredetileg ugyanis a jégtáblák zárják el a gleccser útját, de leválásukkor elhárul az akadály, és a gleccser a tengerbe ömlik. Ha egy ilyen nagy jégtömb szakad le, Thomas szerint drámai láncreakció indulhat el.

A NASA Jet Propulsion laboratóriumában Eric Rignot és kollégái műholdas radarral próbálták megbecsülni a gleccserek helyváltoztatásának sebességét. Tanulmányuk szerint a Larsen B környezetében található gleccserek nyolcszor gyorsabban haladnak a tenger felé, mint 2002 márciusa előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?