Vilhelmina
11 °C
28 °C

Felgyorsultak az antarktiszi gleccserek

2004.09.24. 15:31
Egymástól független tanulmányok szerint az antarktiszi gleccserek drámaian felgyorsultak. A globális felmelegedés következményeként olvadó gleccserek jelentősen megnövelik a tengerszintet, írja a New Scientist.
2002 márciusában 3250 négyzetkilométernyi jég szakadt le a Déli-sarkon található Larsen B elnevezésű jéghegyből, miután az ezt megelőző öt évtizedben a globális átlaghoz képest ötször gyorsabban növekedett a hőmérséklet. Mivel egy ilyen hatalmas méretű jégtömb vált le, a környező gleccserek mozgása minden eddiginél gyorsabbá vált.

A jelenséget a NASA kutatócsoportja Robert Thomas vezetésével vizsgálva megállapította, hogy a gleccserek az 1990-es állapotokhoz képest fele olyan vastagok, emiatt sokkal gyorsabban haladnak a tenger felé.

A Larsen B, mint katalizátor

Évente 250 köbkilométer jég szakad le a gleccserekből. Ez a mennyiség körülbelül 60 százalékkal több, mint amennyi összegyűlik ugyanennyi idő alatt, emiatt évente 0,2 milliméterrel növekszik a tengerszint.

A Larsen B-ből leváló jégtömb, illetve az utóbbi évtizedekben bekövetkező változások jól mutatják a globális felmelegedés következtében leszakadó jégtáblák és a körülöttük lévő gleccserek mozgása közötti összefüggést, illetve hogy mindez hogyan hat a tengerszint növekedésére.

Megszűnik az akadály

Eredetileg ugyanis a jégtáblák zárják el a gleccser útját, de leválásukkor elhárul az akadály, és a gleccser a tengerbe ömlik. Ha egy ilyen nagy jégtömb szakad le, Thomas szerint drámai láncreakció indulhat el.

A NASA Jet Propulsion laboratóriumában Eric Rignot és kollégái műholdas radarral próbálták megbecsülni a gleccserek helyváltoztatásának sebességét. Tanulmányuk szerint a Larsen B környezetében található gleccserek nyolcszor gyorsabban haladnak a tenger felé, mint 2002 márciusa előtt.