Piroska
3 °C
3 °C

Örökmozgó siklóbója

2002.03.28. 09:35
Forradalmasíthatja az óceánkutatást az a robotszonda, amely az örökmozgó közeli rokona és öt évig képes beavatkozás nélkül úszkálni a tengerben.
Az óceánkutatók nagy fájdalma, hogy az óceán működésének narratívája egy óriási könyv, amelyből a jelenleg alkalmazott kutatóbóják (mondjuk) csak egy szót olvasnak, a hajós expedíciók pedig rövid összefüggéstelen szövegrészleteket tárnak fel.

A massatchussettsi Falmouthban székelő Webb Research Corporation olyan kutatószondát mutatott be, amely külső forrásból (a tengerből) nyeri a mozgásához szükséges energiát - akkumulátorokat csak műszerei üzemeltetéséhez visz magával.

A bolyongó Slocum

Tengeri sikló
A farokszárny egyben GPS-antenna
Az eszköz voltaképpen termikus meghajtású sikló. A szerkezet lelke egy közlekedőedény, amelyben olaj közlekedik - az olaj mozgását a sikló orrában és farában elhelyezett tartályok között egy különleges viasszal töltött csőszerű alkalmazás biztosítja. A sikló törzse mentén húzódó csőben a viaszalagútban utazik az olaj. A viasz a víz hőmérsékletétől (egyben a merülés mélységétől) függően lehűl és összehúzódik, vagy felmelegszik és kitágul - az olaj ezáltal hol a hátsó tartályba (lemerülés), hol az elülső tartályba (felmerülés) nyomódik.

A szivar alakú tárgy mozgását merülés közben szárnyak segítik és stabilizálják. Az sikló mozgása így ezerötszáz méteres merülések - oldalnézetből cikcakkszerű - sorozata.

Az eszközt Joshua Slocum kapitány 1898-as világkörüli útja emlékére Slocum-sikló névre keresztelte a Webb Research. A termomotoros Slocum-sikló lassabban jár mint elektromotoros, akkumulátorokat gyorsan lemerítő társai, viszont tovább ér: öt évig dalolva elúszkál, hatótávolsága negyvenezer kilométer.

Akkumulátor azért persze van a sikló fedélzetén - ezek elsősorban a műszerek működtetéséhez szükségesek. A begyűjtött adatokat az eszköz a felszínről műholdas kapcsolaton keresztül juttatja el a kutatókhoz.

Nyüzsgés a sósvízben

"Olyan közel van az örökmozgóhoz, amilyen közel a jelenlegi szinten csak lehet." - mondja a siklóról David Fratantoni, a Woods Hole oceanográfiai intézet kutatója. Fratantoni fogja tesztelni az első két Slocum-siklót a Bermudák közelében.

Egy siklószonda ára ötvenezer dollár - egy komoly kutatás során így tucatjával vagy akár százszám ereszthetik szabadon őket az tengeren.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!