Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Örökmozgó siklóbója

2002.03.28. 09:35
Forradalmasíthatja az óceánkutatást az a robotszonda, amely az örökmozgó közeli rokona és öt évig képes beavatkozás nélkül úszkálni a tengerben.
Az óceánkutatók nagy fájdalma, hogy az óceán működésének narratívája egy óriási könyv, amelyből a jelenleg alkalmazott kutatóbóják (mondjuk) csak egy szót olvasnak, a hajós expedíciók pedig rövid összefüggéstelen szövegrészleteket tárnak fel.

A massatchussettsi Falmouthban székelő Webb Research Corporation olyan kutatószondát mutatott be, amely külső forrásból (a tengerből) nyeri a mozgásához szükséges energiát - akkumulátorokat csak műszerei üzemeltetéséhez visz magával.

A bolyongó Slocum

Tengeri sikló
A farokszárny egyben GPS-antenna
Az eszköz voltaképpen termikus meghajtású sikló. A szerkezet lelke egy közlekedőedény, amelyben olaj közlekedik - az olaj mozgását a sikló orrában és farában elhelyezett tartályok között egy különleges viasszal töltött csőszerű alkalmazás biztosítja. A sikló törzse mentén húzódó csőben a viaszalagútban utazik az olaj. A viasz a víz hőmérsékletétől (egyben a merülés mélységétől) függően lehűl és összehúzódik, vagy felmelegszik és kitágul - az olaj ezáltal hol a hátsó tartályba (lemerülés), hol az elülső tartályba (felmerülés) nyomódik.

A szivar alakú tárgy mozgását merülés közben szárnyak segítik és stabilizálják. Az sikló mozgása így ezerötszáz méteres merülések - oldalnézetből cikcakkszerű - sorozata.

Az eszközt Joshua Slocum kapitány 1898-as világkörüli útja emlékére Slocum-sikló névre keresztelte a Webb Research. A termomotoros Slocum-sikló lassabban jár mint elektromotoros, akkumulátorokat gyorsan lemerítő társai, viszont tovább ér: öt évig dalolva elúszkál, hatótávolsága negyvenezer kilométer.

Akkumulátor azért persze van a sikló fedélzetén - ezek elsősorban a műszerek működtetéséhez szükségesek. A begyűjtött adatokat az eszköz a felszínről műholdas kapcsolaton keresztül juttatja el a kutatókhoz.

Nyüzsgés a sósvízben

"Olyan közel van az örökmozgóhoz, amilyen közel a jelenlegi szinten csak lehet." - mondja a siklóról David Fratantoni, a Woods Hole oceanográfiai intézet kutatója. Fratantoni fogja tesztelni az első két Slocum-siklót a Bermudák közelében.

Egy siklószonda ára ötvenezer dollár - egy komoly kutatás során így tucatjával vagy akár százszám ereszthetik szabadon őket az tengeren.