Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Globális lehűlés várható?

2005.08.15. 15:35
Nem felmelegedés, hanem lehűlés várható a 21. században, állítják orosz fizikusok. Szerintük a múlt században tapasztalt globális felmelegedést a kozmikus sugárzás folyamatos csökkenése okozta, és ha ez így van, akkor most lehűlés jön.

Az orosz központi meteorológiai szolgálat munkatársainak és az Orosz Tudományos Akadémia Lebegyev Intézetének fizikusainak az akadémia Izvesztyija RAN című folyóiratában közzétett elmélete a kozmikus sugárzás mérése alapján von le következtetést a századunkban várható klímaváltozásról.

Szerintük jó

A tudósok szerint arról van szó, hogy az atmoszférába behatoló kozmikus sugárzás szekunder emissziót okoz, ez ionizálja a sztratoszférát és a troposzférát, tehát megnöveli a külső légrétegek elektromos vezetőképességét. Ekkor könnyebben odatapadnak a töltetlen aerozolos részecskékhez a könnyű ionok, és a töltött aerozolos részecskék körül kicsapódik a vízpára. Ez annyit jelent, hogy megnő a felhőzet, emiatt pedig csökken a napenergia-áramlás, és alacsonyabb lesz a földközeli atmoszféra hőmérséklete.

A tudósok elemezték a kozmikus sugárzás sokéves mérési adatait, összevetették a globális hőmérséklettel, és úgy találták, elméletük helyes. A megfigyelések szerint a 20. században a kozmikus sugárzás intenzitása fokozatosan csökkent, az időszak egybeesett a kozmikus sugárzás 200 éves ciklusának lefelé haladó ágával. Ezzel magyarázható a tapasztalt globális felmelegedés. A felmelegedés grafikonján megfigyelhető a kozmikus sugárzás 60-, 22- és 11-éves periodicitása is.

Felhős ciklus

Mi várható a következő évszázadban? A kozmikus sugárzás ciklusa emelkedő szakaszba lép, és a szerzők szerint ennek következtében az atmoszféra elektromos vezetőképessége nő, felhősebb lesz az idő, így alacsonyabb lesz a földközeli hőmérséklet, vagyis az általánosan elfogadott nézettel ellentétben globális felmelegedés helyett globális lehűlés várható.