Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Magyarországot fenyegeti legjobban a globális felmelegedés

2006.09.14. 14:14
A környezetvédelmi miniszter szerint a klímaváltozás szempontjából Magyarország az Európai Unió egyik legsérülékenyebb tagállama. Persányi Miklós csütörtökön egy budapesti konferencián azt mondta, a globális felmelegedés veszélyei főként az ország vízjárásával függenek össze, így a várható hatások a medence jelleg miatt fokozottabbak más európai országokhoz képest.

Persányi szerint az éghajlatváltozás elsődleges hatásai már most megfigyelhetők, utalt az egyre gyakrabban jelentkező szélsőséges időjárási eseményekre: a hőséghullámokra, rekord-árvizekre, a belvizekre és az augusztus 20-i viharra.

Népek vándorlásával is törődni kell

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az időjárási hatások mellett gazdasági-társadalmi hatásokkal is kell számolni. Ezen belül a legnagyobb kihívásokat várhatóan azok a közvetett következmények jelentik, amelyek az erőforrásokért folytatott harccal, a népek vándorlásával, valamint a kulturális és etnikai konfliktusok formájában jelennek meg. Persányi Miklós szerint az ország fő klímapolitikai feladata épp ezért nemcsak az éghajlatváltozást előidéző, üvegházhatású gáz-kibocsátás csökkentése és a szén-dioxidot elnyelő erdők telepítése, hanem a gazdasági és társadalmi hatások figyelembe vétele is.

Katona Kálmán, az országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke szerint a klímaváltozásra fordítható források 40 százalékát kell alkalmazkodásra költeni. A fennmaradó pénzek 30-30 százalékát energiatakarékosságra, illetve az üvegházhatású gázok csökkentésében szerepet játszó megújuló energiaforrások támogatására kell fordítani.

Persányi Miklós azt is elmondta, a kormány a klímaváltozással összefüggő pénzügyi forrásokat az Új Magyarország Fejlesztési Terv környezetvédelmi és energetikai operatív programjának és a Nemzeti Vidékfejlesztési Program pályázatain keresztül biztosítja. A miniszter klímaváltozási szempontból az egyik legfontosabb eszközként említette a konvergencia programot is, szeirnte ugyanis az energiaár támogatásának csökkentése energiatakarékosságra ösztönöz. Persányi arra is kitért, az EU 2012-ig azt vállalta, hogy az 1990 körüli szinthez képest 8 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ennek teljesítése évente a GDP 0,5-2 százalékával megegyező mértékű ráfordítást tesz szükségessé uniós becslés szerint.

Széndioxid-dinoszaurusz

"Ezzel a csökkentéssel a klímaváltozás nem fékezhető meg. A kibocsátásokat 2020-ig 15-30 százalékkal, 2050-ig pedig 50 százalékkal kell visszafogni, amelynek eredményeként tudósok szerint 2100-ig elviselhető mértéken belül tartható a melegedés üteme" - fogalmazott. A konferenciát szervező Magyar Természetvédők Szövetsége a rendezvénynek helyt adó Magyar Tudományos Akadémia épülete elé felállított egy 9 méteres, úgynevezett széndioxid-dinoszauruszt. A zöld szervezet más helyszíneken is bemutatni kívánt látványos kampányával az éghajlatváltozás jelentőségére hívja fel a figyelmet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?