Klaudia
-3 °C
3 °C

Májfunkciókra hatnak a génmanipulált növények

2004.06.02. 14:14
Olasz kutatók kimutatták a génmanipulált táplálék szervezetre gyakorolt hatását: a kísérleti egerekben a májsejtek magja deformálódott, viszont a változások további kihatásai nem ismertek.
Az Urbino egyetem kutatóinak sikerült bizonyítékokat találniuk annak igazolására, hogy a genetikailag módosított szója megváltoztatja az egerek májszövetének szerkezetét. A GM-Watch környezetvédelmi szervezet által nyilvánosságra hozott beszámoló szerint a kutatók szignifikáns változásokat mutattak ki a sejtmagokon.

Nem volt bizonyíték

A GM-élelmiszerek jelentette esetleges egészségi kockázatok közvetlen bizonyítéka mostanáig hiányzott, mivel elégtelen volt a terület tudományos dokumentációja, emlékeztet a pte hírügynökség.

Az olasz kutatók kísérleti egerek májsejtjeit morfometrikus és immuncitokémiai elemzésnek vetették alá. Az állatok egyik csoportját korábban genetikailag módosított szójával etették, hogy kimutathassák az érintett sejtek magján esetleg jelentkező elváltozásokat.

A májszövet sejtjei a táplálék feldolgozásával kapcsolatos anyagcsere-folyamatok egész sorában kapnak szerepet. A Manuela Malatesta és Chiara Caporaloni által vezetett kutatócsoport igazolni tudta, hogy a génmanipulált szójával táplált egereknél szabálytalan alakú sejtmagok tűnnek fel.

A kutatók szerint ez egyértelmű jele a sajtmagot (nukleusz) fedő pórusok nagy számának és a sejt fokozott anyagcseréjének, továbbá intenzív molekulacseréről árulkodik.

További hatások ismeretlenek

A genetikailag módosított szójával táplált kontrollállatok sejtjeiben ezen kívül számtalan apró rostocska-központ és bőséges rostocska (fibrae) alapanyag volt található, ami szintén a megnövekedett anyagcserére utal.

A kutatók végkövetkeztetése szerint a genetikailag módosított szója bevitele egyaránt képes a fiatal és az idős laboratóriumi egerek májsejtjeiben a sejtmagok átalakítására. Ezen változások további kihatásai azonban nem ismertek.