Valér
4 °C
8 °C

Akinek gombák folynak az ereiben

2005.07.14. 10:40
Angol kutatók a különféle fertőzések megelőzése érdekében Aspergillus niger gombából és az Escherichia colli baktériumból készítenének művért. A kísérlet nehézsége abban rejlik, hogy az emberi szervezet "kiveti" az idegen biomolekulákat.
Néhány európai egyetem kutatói a következő három évben gombák és baktériumok segítségével univerzális vérpótlót terveznek előállítani. A Euro Blood Substitutes elnevezésű programban egy tucatnyi európai intézmény vesz részt, s a projektet a brit Notthingami Egyetem koordinálja - olvasható a MÍGnews című orosz nyelvű hírportálon.

Bármire képes gombák

A projekt célja biztonságosabbá tenni a vérátömlesztést, mivel a donorvér alkalmazása számos kockázattal jár, nem utolsósorban a HIV-fertőzöttek növekvő száma miatt. A kutatásokat két mikroorganizmussal - az Aspergillus niger elnevezésű gombával és az Escherichia colli baktériummal kezdik, amelyeket már alkalmaznak gyógyszerek előállítására.

A két mikroorganizmus segítségével hemoglobinra hasonlító fehérje-molekulákat szintetizálnak, amelyek képesek az oxigént eljuttatni a tüdőtől a szervekhez.

A kísérlet nehézsége abban rejlik, hogy az emberi szervezet "kiveti" az idegen biomolekulákat - mutatnak rá a kutatók. Ám ha erőfeszítéseiket siker koronázza, a készítménynek nagy hasznát veszik a gyógyászatban.

Az "újfajta" vért ugyanis a természetes vértől eltérően lehet majd sterilizálni, vagyis a készítmény sikeresen alkalmazható azokban az országokban, ahol magas a HIV-fertőzöttség.