Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A génmódosított étel DNS-e beépül az ember bélbaktériumaiba

2002.07.26. 11:41
Bebizonyosodott, hogy az ember emésztőrendszerében élő bélbaktériumok képesek a genetikailag módosított (gm) élelmiszerekből DNS-t magukba építeni. A gm ételek ellenzői diadalmas "én megmondtam" kiáltásokat hallatnak, a hatóságok és a kutatók viszont nem tartják veszélyesnek a jelenséget.
A folyamatot Harry Gilbert és munkatársai, a Newcastle-upon-Tyne-i egyetem kutatói fedezték fel, amikor a genetikailag manipulált élelmiszereknek az emésztőrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták, írta a New Scientist. Tizenkét egészséges alany és hét olyan önkéntes vett részt a kísérletben, akiknek a vastagbelét korábban sebészileg eltávolították. Az önként jelentkezőknek a kísérlet során genetikailag manipulált (gm) szóját is tartalmazó hamburgert és turmixot kellett fogyasztaniuk.

Kevesebb DNS-bontó enzim

Az egészséges alanyok székletében nem találtak gm élelmiszerből származó DNS-t, az ugyanis teljes mértékben megemésztődött. Arra utaló nyomokat sem találtak, hogy azt a bélbaktériumok magukba építették volna. Az eltávolított vastagbelű betegek sztómatasakjaiban lévő salakanyagban viszont ki tudták mutatni a módosított DNS 3,7 százalékát, három esetben a bélbaktériumok is magukba építettek a DNS-ből. Gilbert azonban a számos próbálkozás ellenére sem tudta meghatározni, hogy pontosan melyik baktériumfaj volt a ludas a bélben élők közül. Ebből arra következtetett, hogy a baktériumoknak csak nagyon kis hányada volt képes az örökítőanyag beépítésére.

Az egészséges és a sztómával élő kísérleti alanyok eredményeit összevetve Gilbert arra a kézenfekvő következtetésre jutott, hogy a manipulált DNS a vékonybélen még túljuthat, de a vastagbélben teljesen megsemmisül. A kísérletről írt tanulmányban a kutatók arra utalnak, hogy a vastagbél eltávolítása után valószínűleg kevesebb termelődik a DNS-t bontó enzimből. Ezt a feltevést az is alátámasztja, hogy a sztómatasakokban nem módosított DNS-t is találtak. A brit élelmiszervizsgáló-hivatal (Food Standards Agency, FSA) szóvivője szerint ez azt jelenti, hogy a génmanipulált DNS ugyanúgy viselkedik az emberi testben, mint a természetes.

Emberi sejtek is beépítenek

Egy másik kísérletben Gilbert és csapata kimutatta, hogy a bél falát alkotó sejtek is be tudják építeni a manipulált DNS-t. Viszont csak minden háromezredik sejt képes erre, és csak a plazmidok esetében (ezek kromoszómán kívüli cirkuláris DNS-láncok). Azok a baktériumok, amelyek ugyanezeket a plazmidokat tartalmazzák, azonban teljesen alkalmatlannak bizonyultak az örökítőanyag átvitelére az emberi sejtbe.

Riasztóak a megnyugtató eredmények

Az FSA szerint az eredmények mindent figyelembe véve megnyugtatóak, hiszen a felvett mennyiség alig volt kimutatható, és a folyamat csak speciális körülmények között jött létre. Gilbert is kijelentette, hogy a genetikailag manipulált szója nem jelent különösebb veszélyt az ember egészségére.

A GM-alapanyagokból készített élelmiszerek ellenzői szerint viszont az eredmények őket igazolják. Emellett riasztónak találják, hogy már nem csak elméleti felvetés, hogy a bélbaktériumok antibiotikumokkal szembeni ellenállást is kifejleszthetnek. Adrian Bebb, a Föld Barátai (Friends of the Earth) szervezet tagja emlékeztetett, hogy korábban többször is felhívták a figyelmet erre a veszélyre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!