Aliz
6 °C
14 °C

Tíz évvel a vetés után is kinőhet a génmódosított mag

2008.04.02. 21:01
Egyes génmódosított növények magja akár tíz évet is túlél a talajban, állítják svéd kutatók, miután transzgénikus növényeket találtak egy évtizeddel korábbi kísérleti olajrepcemezőn.

A magvak annak ellenére maradtak a talajban, hogy időközben jelentős erőfeszítéseket tettek eltávolításukra. A génmódosítás ellenzői ezzel bizonyítva látják feltételezésüket, miszerint az egyszer kibocsátott génmódosított szervezeteket lehetetlen megfékezni.

A Lundi Egyetem kutatói Tina D'Hertefeldt vezetésével vizsgálódtak az egykori kísérleti parcella területén, ahová a vadontermő növényekhez hasonló módon gyorsan szárbaszökkenő repcefajt telepítették. A tíz évvel korábbi kísérlet végeztével a gyomirtószernek ellenálló repce helyét beszórták olyan vegyszerrel, amelynek el kellett volna pusztítana a talajban maradt magvakat. Majd két éven át szakemberek kutattak a növény után, és a megtalált példányokat kiirtották. Ez sokkal nagyobb erőfeszítés, mint amit egy gazdálkodó valaha is elvégez a földjén. Ennek ellenére tíz év elteltével most mégis túlélő magvakra akadtak a repcemezőn.

Az évtizedes kísérletben nem módosított növényeket is vizsgáltak, ezekből szintén találtak most a talajban a kutatók.

"Nem mondanám, hogy a transzgénikus változat túlélése jobb" - mondta D'Hertefeldt. "Egyszerűen az olajrepce szívós növény." Szakértők szerint ez azt jelenti, hogy azoknak a gazdáknak, akik a génmódosított repcéről vissza akarnak állni hagyományosra, jó pár évet kell várniuk. A repce ma a világon a negyedik legelterjedtebb génmódosított növény a szója, a kukorica és a gyapot után. Egy mezőgazdasági szervezet szerint több mint egymillió négyzetkilométeren termesztenek genetikailag megváltoztatott teményeket. A teljes termőterületből Európa mindössze 0,1 százalékkal részesedik egyetlen transzgénikus kukoricaváltozattal.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?