Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Tíz évvel a vetés után is kinőhet a génmódosított mag

2008.04.02. 21:01
Egyes génmódosított növények magja akár tíz évet is túlél a talajban, állítják svéd kutatók, miután transzgénikus növényeket találtak egy évtizeddel korábbi kísérleti olajrepcemezőn.

A magvak annak ellenére maradtak a talajban, hogy időközben jelentős erőfeszítéseket tettek eltávolításukra. A génmódosítás ellenzői ezzel bizonyítva látják feltételezésüket, miszerint az egyszer kibocsátott génmódosított szervezeteket lehetetlen megfékezni.

A Lundi Egyetem kutatói Tina D'Hertefeldt vezetésével vizsgálódtak az egykori kísérleti parcella területén, ahová a vadontermő növényekhez hasonló módon gyorsan szárbaszökkenő repcefajt telepítették. A tíz évvel korábbi kísérlet végeztével a gyomirtószernek ellenálló repce helyét beszórták olyan vegyszerrel, amelynek el kellett volna pusztítana a talajban maradt magvakat. Majd két éven át szakemberek kutattak a növény után, és a megtalált példányokat kiirtották. Ez sokkal nagyobb erőfeszítés, mint amit egy gazdálkodó valaha is elvégez a földjén. Ennek ellenére tíz év elteltével most mégis túlélő magvakra akadtak a repcemezőn.

Az évtizedes kísérletben nem módosított növényeket is vizsgáltak, ezekből szintén találtak most a talajban a kutatók.

"Nem mondanám, hogy a transzgénikus változat túlélése jobb" - mondta D'Hertefeldt. "Egyszerűen az olajrepce szívós növény." Szakértők szerint ez azt jelenti, hogy azoknak a gazdáknak, akik a génmódosított repcéről vissza akarnak állni hagyományosra, jó pár évet kell várniuk. A repce ma a világon a negyedik legelterjedtebb génmódosított növény a szója, a kukorica és a gyapot után. Egy mezőgazdasági szervezet szerint több mint egymillió négyzetkilométeren termesztenek genetikailag megváltoztatott teményeket. A teljes termőterületből Európa mindössze 0,1 százalékkal részesedik egyetlen transzgénikus kukoricaváltozattal.