Viola
-5 °C
-2 °C

'Géngolyóbisokkal' mutatják ki az örökletes betegségeket

2004.09.22. 14:40
A nem túl távoli jövőben az ausztrál tudósok által alkotott "géngolyóbisokkal" egy csepp vérből könnyűszerrel meg lehet majd állapítani, hogy milyen betegségekre van a vizsgált személynek örökletes hajlama.
Az Australia's University of Queensland tudóscsoportja a napokban jelentette be, hogy a következő öt évben olyan készüléket fejlesztenek ki, amely gének ezreit képes igen rövid idő alatt tesztelni. A diagnosztikai berendezés árát harmincezer dollárra becsülik, olvasható a MedNovosztyi orosz nyelvű, egészségügyi témákra szakosodott honlapon.

Színparaméterek

A találmány Angus Johnston kutató ötletén alapszik, aki olyan parányi kvarcgolyócskákat - "géngolyóbisokat" - alkotott, amelyek átmérője nem haladja meg az emberi hajszál vastagságának egytizedét. Felületüket 10 nanométer szélességű barázdák szántják keresztül-kasul, amelyek szivacsként képesek felszívni a fluoreszcens festéket.

A "golyóbisok" mindegyikét valamilyen specifikus DNS-sel kezelik, azaz valamilyen örökletes betegségre vannak "kihegyezve". A felületüket borító DNS-láncok minden génje más-más egyedi színezést kapott. Amikor a vizsgált minta, például egy vércsepp genetikai anyaga valamilyen betegségre hajlamosító hibás gént tartalmaz, az egy meghatározott golyóbisra "ragad" rá, és egyúttal megváltoztatja annak színparamétereit.

A számítógépes színelemzés során a komputer állapítja meg, hogy mely géngolyóbisokról tükröződik vissza torzultan a fény, ezáltal kimutatva a vizsgált személy hajlamát valamely betegséghez. A készülék segítségével egy csepp vérből betegségek százairól lehet majd megbízható prognózist alkotni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!