Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Láthatóvá tették a szándékokat

2007.02.13. 13:20
Első alkalommal sikerült az agyban felmerülő szándékokat láthatóvá tenni: a lipcsei Max Planck Intézet kutatócsoportja agyáramokból olvasta ki, hogy mit terveznek az emberek.

A John-Dylan Haynes vezette kutatócsoport az egyes agyterületek aktivitásából jelezte előre a kísérleti alanyok tervét és szándékait. A kutatásról a Current Biology című szaklapban megjelent írásból kiderül: Haynes és kollégái tesztjében a résztvevőknek két lehetőség között kellett választani: két számot kellett összeadni, vagy kivonni egymásból, de a döntést meg kellett hozni, még mielőtt a számokat látták volna.

Ezzel a kutatók biztosították, hogy méréseik során a kísérleti alanyok agyi aktivitásából csak a szándékot olvassák ki és ne magát a műveletet lássák. Ezt követően mágnesrezonancia-tomográf segítségével vizsgálták a kísérleti alanyok agyát, és a szándékokat az így nyert adatokból 70 százalékos biztonsággal jelezték előre. Haynes szerint a kísérletek bebizonyították, hogy az emberi szándékok nem az egyes neuronokban tárolódnak, hanem egy térben elosztott, neuronális aktivitási mintában találhatók. A kiértékelés során több agyi terület mérési adatait kombinálták, és a számítógép fel tudja ismerni azokat a jellegzetes aktivitási mintákat, amelyek a különböző szándékoknál jelennek meg.

A tudósok azt remélik, hogy kísérleteik révén javítani lehet a számítógép által irányított protézisek működését. Az emberi agy és a számítógép kapcsolata jelentősen könnyíthet a lebénult személyek életén. A szó legszorosabb értelmében valóra válhat az, hogy a mozgásképtelen személyek a gondolat erejével mozgassanak egy monitoron egy kurzort.