Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Fejtörőkkel toboroz a Google

2004.11.05. 15:01
Sajátos eszközökkel vadászik alkalmazottakra a Google: a nyáron óriásplakáton adott fel fejtörőt arra járó matematikai zseniknek, ősszel pedig újságokban tett közzé egy felvételi tesztet, amiben többek között haikut kellett írni a keresések mennyiségének idényhez köthetőségéről.
A Google dolgozóinak száma a 2002-es hétszázról mára 2700-ra nőtt, de a cég továbbra is igen válogatós alkalmazottainak kiválasztásánál. A cég korábban is ismert volt már kreatív hr-módszeriről. Gondoljunk csak arra, hogy az alkalmazottak hetente egy teljes napot tölthetnek saját projektjeikkel, egy ilyen hobbimunka eredménye az Orkut is.

Fejtörők

Nyáron például, a Google név feltüntetése nélkül hirdetőtáblákat helyezett el a Szilícum-völgyben és a Harvard téren, melyeken a következő volt olvasható: [az első tízszámjegyű prím az e egymást követő számjegyeiben].com, írta a MathWorld matematikai szaklap. Az url kitalálásához tehát azt kellett meghatározni, hogy mi az első tízszámjegyű prím, ami az e konstans egymást követő számjegyeiben előfordul. (Az e, azaz az Euler-szám, az (1+1/n)n sorozat határértéke, transzcendens szám, első néhány számjegye: 2,7182818284....)

Az ominózus tábla
A feladat sokak érdeklődését felkeltette, foglalkoztak vele lapokban, rádióban, és felkerült a MathPuzzle weboldalra is. A megoldást pár perccel ezután a MathWorld-öt kiadó Wolfram Research vezetője, Stephen Wolfram is elküldte, egy sor Mathematica-kódban: Select[FromDigits/@Partition[First[RealDigits[E,10,1000]],10,1],PrimeQ,1]. A szám a 7427466391 volt. (Csak hogy milyen kicsi a világ: a Mathematica kézenfekvő módon egy matematikai szoftver, saját nyelvvel, amit a Wolfram Research fejlesztett ki. Szergej Brin, a Google egyik alapítója pedig a Wolfram Research gyakornoka volt.)

Aki bepötyögte a http://7427466391.com url-t a böngészőjébe, először egy gratuláló oldalra jutott, majd egy második rejtvénnyel találta szembe magát:

f(1)= 7182818284
f(2)= 8182845904
f(3)= 8747135266
f(4)= 7427466391
f(5)= __________

Az előző után ez már nem annyira nehéz feladat, ezek a számok az e egymást követő számjegyei, így könnyű meghatározni az ötödiket, ami 5966290435. Ezen a címen már egy Google-logós oldal volt, állásajánlattal.

Ikozahedron

A programozóelit kiválasztásához a Google most egy alkalmassági vizsga anyagát tette közzé olyan lapokban, mint az MIT-s Technology Review, a Mensa, a Linux Journal, a Dr. Dobbs és a Physics Today. A 21 kérdéses tesztben olyan fejtörők szerepelnek, mint "hányféleképpen lehet kiszínezni egy ikozaédert három színnel?", illetve "1 ohmos ellenállások végtelen, derékszögű, kétdimenziós rácsán mekkora az ellenállás két pont között, amik egy lólépésnyire vannak egymástól?".

A tesztben vannak személyesebb kérdések is, például, hogy mely három színnel színezné ki azt a bizonyos ikozaédert, illetve mi a valaha felírt leggyönyörűbb egyenlet. A pályázóknak haikut is kell írni a keresések mennyiségének idényhez köthetőségéről.

Csábítanak

A cégnek azonban nem csak ilyen módon keres alkalmazottakat, az elmúlt két évben pénzdíjas programozóversenyeket is szervezett, hogy a legjobb programozókat ezeken keresztül csábítsa el más cégektől, írta a CNN.

A legutóbbi verseny múlt hónapban zárult le, a 7500 jelentkezőből ötvenen jutottak a döntőbe. Nekik a Google fizette az útjukat a cég központjába, és összesen ötvenezer dollár jutalmat ajánlott fel. A győztes a harmincéves Sergio Sancho lett, aki így tízezer dollárt nyert. A programozónak már volt állása otthonában, Argentínában, de azt mondta, megfontolja, hogy átigazol-e a Google-höz.