Emőke
-4 °C
9 °C

Űrhajót vett magának a Google?

2006.10.22. 01:26
A Google felvásárlási lázát egy űrhajó koronázhatja meg, terjedt a pletyka helyi idő szerint péntek este az amerikai blogokon. A hír nem úgy, de majdnem mégis igaz.

A SpaceShipOne

A híresztelés, mely először a TechCrunchon jelent meg, pontosan úgy szólt, hogy a Google úgy tűnik, a másfélmilliárd dollárt érő YouTube után megvette a világ első magánűrhajóját, a SpaceShipOne-t, melyet ki is fognak állítani a kaliforniai Googleplex egyik csarnokában.

A blogbejegyzés szerzőjét, Michael Arringtont igencsak felcsigázta a hír, mert bár az gyanúsan valószínűtlenül hangzik, elmondása szerint megbízható forrásból jutott az információhoz. Úgyhogy stílusosan egy iPod Shuffle-t ajánlott fel annak az olvasónak, aki képet vagy videót küldd, mely bizonyítja, hogy a SpaceShipOne ott van, ahol lennie kell: a washingtoni Smithsonian Intézet múzeumában.

Az olvasók rövid úton megoldották a rejtélyt. Másnap reggel egyikük videófelvételt közölt a Smithsonianból: a képeken a SpaceShipOne látható. Hogy bizonyítsa a felvétel hitelességét, feltartotta a kamerának az aznapi Postot:

A történet itt nem zárult le. Két másik olvasó ugyanis olyan képeket küldött, melyeken az látható, amint éppen betolják a SpaceShipOne-t a kaliforniai Google-központba.

A pletyka csak félig bizonyult hülyeségnek. A Google valóban vásárolt magának egy szerkezetet, de nem magát a SpaceShipOne-t, hanem annak egy tökéletes másolatát. Amit egyébként mindenki megvehet magának, például itt.