Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Gorillabébit raboltak az állatcsempészek

2002.05.15. 10:43
A ruandai hatóságok letartóztattak két férfit két felnőtt nőstény hegyigorilla megölése és egy gorillabébi eltűnése ügyében. A vadorzók bébigorillák illegális értékesítése céljából ejtették el a szigorúan védett állatokat, és ilyesmire 17 éve nem volt példa a közép-afrikai országban. A gorillamamák kicsinyükkel voltak elfoglalva és valószínűleg elszakadtak a csoporttól, amikor a vadorzók lesújtottak rájuk az est beállta után.
A lelőtt állatok tetemére másnap akadtak rá a vadőrök. Az egyik halott anyagorilla mellől hiányzott a kicsinye, a másik gorillamama 12 hónapos kölyke azonban megmenekült, valószínűleg azért, mert a csoport domináns hímje a megtámadott nőstény védelmére kelt és megzavarta a vadorzókat.

Állatcsempész-hálózat

A hatóságok azt gyanítják, hogy az őrizetbe vett emberek nem "magányos gyilkosok", hanem egy szerteágazó állatcsempész-hálózat tagjai. Kihallgatásuk folyamatban van. Tavaly június 2-án ruandai hutu milicisták lelőttek két, a felnőttkort éppen elért hegyigorillát, amely elcsatangolt a csoportjától. Az ezüsthátú hímeket azonban valószínűleg étkezési célból ölték le a fegyveresek.

A hegyigorilláknak már csak mintegy 670 példánya él vadon: 350 a ruandai Virunga nemzeti parkban, 320 pedig Ugandában. "A gorillapopuláció törékenysége és a ruanadai, valamint az ugandai populáció közti kapcsolat hiánya miatt minden egyes példány elvesztése jelentős a hegyigorilla genetikai életrevalósága és hosszú távú fennmaradása szempontjából" - mutatott rá a "bűnügyi" hír jelentőségére Katie Fawcett, a Diane Fossey nemzetközi gorillaalapítvány igazgatója.

Gorillaturizmus

A ruandai hatóságok és a kutatók pontosan nyilvántartják a veszélyeztetett, ritka faj minden egyes példányát. Az állatokat felismerik arcvonásaikról, és név szerint azonosítják őket. A gorillaturizmus Ruanda harmadik legjelentősebb devizaforrása a tea- és a kávéexport után - jegyezte meg az AP.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!