Auguszta
-7 °C
0 °C

Megvan a századik magyar GPS-kincsesláda

2002.02.26. 09:51
Nagyot lépett előre a magyarországi geocaching mozgalom az elmúlt hónapokban. A decemberi üvöltő hideg és az ünnepek ellenére nem csökkent a lelkesedés a műholdas, GPS alapú kincskeresés iránt. Ez talán azzal is összefüggésbe hozható, hogy éppen a karácsonyi bevásárlások miatt sok új GPS tulajdonos jelent meg, akik természetesen nem voltak hajlandóak tavaszig várni, hogy belevessék magukat a geocaching őrületbe, és akár a hó alól is előássák azokat a bizonyos ládikókat.
A korán jött enyhülés pedig egyenesen szárnyakat adott nemcsak a keresési, de az elrejtési kedvnek is, így immár elképesztő módon 101 darab geoláda található az országban. Ez a szám annak tükrében különösen izgalmas, hogy a magyar oldal indítói eredetileg legfeljebb 30 láda elérését jósolták az első évben. Ehhez képest a mostani tömeget sikerült kilenc hónap alatt teljesíteni.

Eseményláda lett a századik

Miután többen is fondorlatos kamu-bejelentéssel próbálták biztosítani maguknak az áhított 100. elrejtés bejelentését, a Geocaching.hu oldal üzemeltetői döntöttek: ez a kabalisztikus láda nem lehet egyetlen játékosé, mert ez értelmetlen és esetleg konfliktusos viaskodáshoz vezetne, így legyen inkább mindenkié, az egész magyar geocaching közösségé.

A játék eredetileg is ismerte az "eventcache" fogalmát, amit a magyar harcosok nyelvújító ámokfutásukban eseményládaként illettek. Ez egy olyan különleges földrajzi pont (természetesen GPS-szel pontosan bemérve), ahol nem (csak) egy elrejtett ládikát talál a derék játékos, hanem a megbeszélt időpontban, szerencsés esetben egy csomó hasonszőrű elvetemült egyént, akik mind-mind minimum egy műholdas helyzetmeghatározó boldog tulajdonosai.

Bár a magyar geocaching eddigi történetét kalandos és eseményekben gazdag út jellemezte, "eseményládára" valamilyen rejtélyes okból kifolyólag eddig nem került sor. A századik láda így lett az első eseményláda is egyben.

Pusztavacs, az ország közepe

Nem könnyű egy ilyen országosan űzött (természetesen némi budapesti vízfejjel rendelkező) sport képviselőit egy pontra terelni, de a különleges földrajzi pontok iránt érzett mágikus vonzalom szerencsére ebben a helyzetben is kapóra jött: a pusztavacsi jeltorony mint az ország földrajzi közepe igazán alkalmas, és geocaching eredeti tematikájához (ti.: bizonyos földrajzi pontok kitüntetett jelentőséget kapnak) is közelálló találkozási pontot kínált.

Így sikerült február 23-án, egy borongós szombati kora délutánon legalább ötven lelkes kincskeresőnek a helyszínre sietni, ahol a szokásos "topictalis" rituálékon, egymás nickjeinek és off-line fizimiskáinak megfeleltetésén túl a megjelenteknek egyéb bokros teendőjük is akadt. A jeltorony közelében - természetesen ezúttal egy különösen pontosan bemért ponton - faragott emléktáblát szúrtak a földbe valamennyi résztvevő aláírásával.

Napló és fénykép a ládában

A rend kedvéért egy szabványos geoláda is került a helyszínre, hogy a későn érkezők is tudják a már megszokott módon "logolni" megjelenésüket az otthagyott naplófüzetben, illetve megtekinthetik a tömeges elrejtésről készült, hirtelen előhívott fényképet.

A geocaching elképesztő hazai térhódítása mindenekelőtt a szorgos elrejtők és keresők érdeme. Mindeközben azonban a magyar oldal fejlesztői sem tétlenkedtek: a fejlesztők csapata egy újabb taggal bővült, aki térinformatikai és mobilkommunikációs tapasztalatokat dobott be a közösbe.

Interaktív kincsestérkép

Az elmúlt időszakban alig telt el hét jelentős fejlesztés nélkül. Ezek közül is talán a legfontosabb, hogy már rendelkezésre áll olyan interaktív, egész Magyarországot bemutató térkép, amelyen valamennyi ládika egyszerre látszik, és rájuk kattintva előcsalhatók a részletek is. Ez a megjelenítési mód egyben arra is alkalmas, hogy kimutassa: bizonyos tájakon, így a Budai hegységben vagy a Bakonyban kiemelkedően népszerű a geocaching, viszont még mindig érthetetlenül nagy területek szinte teljesen érintetlenek.

Tovább fejlődtek a ládákat és felhasználókat érintő különböző statisztikai lekérdezések, informatívabbá váltak a ládaleírások és még több képnek kapott helyet, ezúttal már a ládák megtalálásáról is. Nagyon sok funkció már WAP-os eléréssel is rendelkezésre áll, így akár az elrejtést, akár a megtalálást már egy távoli kilátó tetejéről is lehet adminisztrálni, így akinek GPS-szel kombinált mobiltelefonja van, annak egy pillanatra sem kell elszakadnia imádott fétisétől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!