Auguszta
-3 °C
2 °C

Új gravitációs térkép készült

2001.11.25. 12:40
Régóta tudjuk, hogy a Föld gravitációs mezeje nem teljesen egyenletes: a földkéreg tömegeloszlásának különbségei apró eltéréseket okoznak a tömegvonzásban. A NASA néhány héten belül két műholdat bocsát fel a jelenség tanulmányozására, ehhez van szükség a most nyilvánosságra hozott térképre is, amely más műholdak vertikális mozgásának elemzéséből származik.
A térképből kiderül, hogy a legdrasztikusabb fogyókúrás módszereknél is gyorsabban veszíthetünk súlyunkból, ha Indiába utazunk: a földrész bizonyos pontjain majdnem egy százalékkal könnyebbek leszünk, mint másutt. A jelenség oka az, hogy az indiai szubkontinens itt ütközik az eurázsiaival, egyenetlenséget okozva a kéreg tömegeloszlásában. A jelenség precíz mérésére a NASA most két dedikált műholdat bocsát fel a GRACE (Gravity Recovery and Climatic Experiment) program keretében, amelyek lehetővé teszik a gravitációs mező változásainak minden eddiginél pontosabb nyomonkövetését: az öt évig működő holdak havonta elkészítik a teljes földfelszínre kiterjedő gravitációs térképet.

A gravitációs mező eloszlásából és változásából sok mindenre következtethetünk: megválaszolhatóvá válik például az is, hogy a tengerszint azért emelkedik e, mert több víz került az óceánokba, vagy pedig a globális felmelegedés miatt növekszik a térfogatuk. Kiderülhet, hogy milyen gravitációs torzulásokat okoznak a hegyek, illetve hogyan formálják az óceánok felszínét az áramlatok. A NASA Jet Propulsion Laboratory-ben kifejlesztett GRACE holdak segítségével az eddigieknél százszor pontosabb gravitációs térkép készülhet.