Valér
-2 °C
0 °C

Élet és halál között a Tisza vízrendszere

2002.06.20. 17:07
Egy Miskolc környéki vállalat környezetszennyezése ellen tiltakozik a Greenpeace nemzetközi szervezet. Az aktivisták később több Tisza-menti gyárat is "meglátogatnak", és követelik, hogy a cégek keressenek kevésbé szennyező technológiákat, különben súlyos veszteség éri a folyó élővilágát. Az akció csütörtökön kezdődött Sajóbábonyban, és Kazincbarcikán, Tokajban, Egerben, Szolnokon, Szegeden folytatódik.
Húsz magyar, osztrák, szlovák és román Greenpeace aktivista vonult csütörtökön a Miskolc mellett lévő sajóbábonyi EMV-üzem elé. A vegyvédelmi ruhákba öltözött békés tüntetők a gyárból kifolyó mérgező vizet hordókba töltötték és "rendkívül mérgező" felirattal ellátva a gyár bejárata elé vitték. A Greenpeace honlapján arra figyelmeztet, hogy a szennyezés miatt a Tisza vízrendszere élet és halál között van.

Rovarirtó adalékok a folyóban

A szervezet jelentése szerint a brit exeteri egyetem kutatólaboratóriumának vizsgálatai a vízben különlegesen magas koncentrációjú mérgek - például klór - jelenlétét mutatták ki. A mérgezett víz az üzemből a Bábony-patakon, majd a Sajón keresztül egyenesen a Tiszába ömlik. Az említett mérgező anyagok egy része rákkeltő.

"A legnagyobb probléma a növényirtó szerek magas klórtartalma. Az EMV-nek kevésbé szennyező, környezetbarát alternatívákra kell cserélnie jelenlegi gyártási technológiáját" - mondta Csáki Roland, a szervezet magyarországi kampánykoordinátora.

Az amerikai tulajdonú EMV Magyarország egyik legnagyobb rovarirtószer-gyártója. Éves gyártókapacitása 12 ezer tonna, amelynek 10-15 százaléka komoly aggodalomra ad okot, mivel a bennük lévő klórvegyületek nagyon veszélyesek.

Az emberre is veszélyes

Ezek a vegyületek ökológiai szempontból elfogadhatatlanok, mert a vízi élőlények pusztulásához vezetnek, ezenfelül az emberi egészségre is ártalmasak: májkárosodást és rákot okozhatnak. Használatukat Ausztriában már betiltották.

"A klórozott termékek foszgént tartalmaznak; ezt a vegyületet a II. világháború alatt ideggázként használtak. Így az EMV is potenciális veszélyforrás" - vélekedett Csáki.

Mérgek az üledékben

A Greenpeace elemzései más vegyületek jelenlétét is kimutatták a szennyvízben. Így acetoklór, prometrin, terbutrin, EPTC, butilát és cikloát, valamint két különböző klórozott adalékot és nyolc másik szerves összetevőt, ezenfelül további mérgező anyagokat találtak a folyó üledékében.

A sajóbábonyi tiltakozó akció a Greenpeace első magyarországi megmozdulása. A Greenpeace honi irodája múlt pénteken nyílt meg, a "Tiszta víz" kampány pedig szerdán kezdődött.

Tájékoztatnak

A következő hetekben a Greenpeace tájékoztató rendezvényeket szervez, ezzel segíti a környékbeli lakosok informálását. A helyszínen lévő Greenpeace Akcióbuszban a környezetvédő szervezet munkatársai szívesen megvizsgálják az érdeklődők által hozott ivóvízmintákat. A helyszínek: Kazincbarcika: június 20, Tokaj: június 21, Eger: június 22, Szolnok: június 23, Szeged: június 25.

A Greenpeace szervezet
A Greenpeace egy nemzetközi szervezet, mely a világ 39 országában nyitott eddig irodát. Ezek együttműködve biztosítják az erőt ahhoz, hogy a Greenpeace szembeszálljon a szennyezőkkel és a változtatásra bírja őket, ha szükséges. A Greenpeace nem fogad el pénzt a gyáraktól, a kormányoktól, sem politikusoktól, így őrzi meg függetlenségét és megvesztegethetetlenségét. A Föld 101 különböző országában több, mint kétmillió 600 ezer magánember támogatja pénzzel a Greenpeace-t.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!