Gerincegyenesítés hidraulikus támasszal

2008.07.14. 16:15
Spanyol és francia kutatóorvosok olyan protézist fejlesztenek, amit a növésben levő, gerincferdüléses gyerekeknek is be lehet ültetni – írja a New Scientist.

A gerincferdülés (scoliosis) minden ötvenedik nőt és minden kétszázadik férfit sújtó betegség, enyhébb eseteit gyógytornával, a súlyos gerincferdülést viszont csak műtéttel – egy fémtámasz beültetésével – lehet korrigálni. Ezekkel a sebészi beavatkozások azonban meg kell várni, amíg a beteg felnő, a gyerekek C és S kanyarokba görbülő gerincén általában nem lehet segíteni műtéti úton. Jose Alvarez Canal, a spanyolországi NADAR Computerized Medical Systems nevű orvostechnikai cég kutatója spanyol és francia kollégáival most közel jutott egy olyan belső gerinctámasz megalkotásához, amelyet növésben levő betegekbe is be lehet ültetni.

Az újfajta, rugalmasan működő protézis lelke egy hidraulikus dugattyú, ami feszítőerejével egyenes állásba kényszeríti a gerincet. Ahogy a beteg nő, ez a feszítőerő természetesen gyengül, de Canal és kollégái távirányítással nyitható szelepeket is tervezetek a szerkezetbe: az elképzelés szerint így lehetne további hidraulikus folyadékot juttatni a dugattyúba, fenntartva a megfelelő erőt. Canal szerint a megoldás azért is jobb a műtétekben eddig használt protéziseknél, mert nem gátolja annyira a gerinc mozgását, és így nem sorvadnak el a protézis környéki izmok.

Az eddigi, birkákon végzett tesztek a konstruktőr szerint nagyon ígéretesek voltak, de még legalább három évnek kell eltelnie ahhoz, hogy emberbe is beültethessék a szerkezetet.  • Tippek
  • Árfolyam