Jolán, Vid
13 °C
27 °C

Gyorsulnak a grönlandi gleccserek

2006.02.19. 20:11
Az elmúlt öt évben megduplázódott a grönlandi gleccserek sebessége. A grönlandi jégtakaró olvadása évi fél milliméterrel emeli a világtengerek szintjét.

Grönland déli részén a gleccserek egyre gyorsabban haladnak, és egyre több jeget juttatnak a tengerbe, mutatták ki amerikai kutatók az elmúlt tíz év műholdas adatai alapján.

Eric Rignot, a pasadenai CalTech és Pannir Kanagaratnam, a Kansas egyetem kutatói kimutatták, hogy sok gleccsernél 2000. óta közel megduplázódott a tengerbe juttatott jég mennyisége. A kutatók a jégfolyamok gyorsulását a levegő magasabb hőmérsékletére vezetik vissza.

Grönland déli részénél az átlaghőmérséklet húsz év alatt három Celsius fokkal emelkedett. A kutatók a kiértékelések során elkészítették a grönlandi gleccserek 2000 és 2005 közötti haladási sebességének térképét, illetve az eredményeket összevetették korábbi műholdfelvételekkel.

Ennek segítségével a 2000 előtti időből a világ legnagyobb szigetének déli részén a vándorló jég sebességének komoly növekedésére derült fény. A gyorsulás aztán 2005-ig bezárólag Grönland déli felén tovább erősödött. Ha a hatás átterjed az északi területekre is, a tengerbe zúduló jégmennyiség még tovább növekszik, írják beszámolójukban a kutatók.

A gleccserek gyorsulásának fő okát a hőmérséklet elmúlt évtizedekben mutatkozó erőteljes növekedésében kell keresni, vélik a kutatók. A következmények egyike, hogy magasabb hőmérséklet mellett több olvadékvíz jut be a sziklába vésett gleccserágyakba, amelyekben a jégfolyam halad.

A víz a jég és a szikla között kenőanyagként viselkedik, és gyorsítja a mozgást. Hogy milyen további mechanizmusok hatnak a gyorsulásra, még nem ismert pontosan, idézte Eric Rignot szavait a Scientific American tudományos szaklap.

A grönlandi jégpajzs vastagsága eléri a három kilométert, 1,7 millió négyzetkilométeres területe pedig közel 183-szor nagyobb Magyarországnál. Ha a teljes jégmennyiség a tengerbe kerülne, a világtengerek szintje hét métert emelkedne.

A Grönlandról eltűnő jég most is emeli a tengerszintet. A jelenleg mérhető évi mintegy 3 milliméteres emelkedésből fél milliméter írható a dán fennhatóság alá tartozó sziget számlájára, állapította meg Eric Rignot és Pannir Kanagaratnam.