Gyilkos antidepresszáns

2006.06.18. 08:00
Az antidepresszánsok egy fajtája először a beteg erőnlétét növeli meg, és csak aztán hatnak kedélyjavítóként. Az átmenetben négyszer nagyobb az öngyilkosság esélye.

Az idős betegek gyakrabban kísérelnek meg öngyilkosságot az SSRI típusú antidepresszánsokkal való kezelés első hónapjában. Az úgynevezett SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors) típusú antidepresszánsok kizárólag a boldogsághormonként is nevezett szerotonin anyagcseréjére hatnak, meggátolva annak mennyiségi csökkenését - olvasható a MedNovosztyi című, egészségügyi témákra szakosodott hírportálon.

Négyszeres

A torontói Institute for Clinical Evaluative Science kutatói, akik eredményeiket az American Journal of Psychiatry című szaklapban publikálták, több mint 1,2 millió 66 évesnél idősebb kanadai adatait elemezték. Olyanok kerültek az érdeklődésük homlokterébe, akiknek 1992 és 2000 között gyógyszereket írtak fel, akik kórházi kezelés alatt álltak ebben az időszakban, s mindezt az öngyilkosságokat kivizsgáló halottkémi jelentésekkel vetették egybe.

A vizsgált személyek közül 1138-an vetettek önkezükkel véget az életüknek - az öngyilkosokról szóló információt a kontrollcsoport 4552 tagjának adataival hasonlították össze.

Mint kiderült, az SSRI típusú antidepresszánsok a kezelés első hónapjában az ötszörösére növelik más kedélyjavítóhoz képest az öngyilkosság veszélyét. A terápia megkezdésétől számított első harminc napban 62 olyan beteg távozott önként az életből, aki SSRI antidepresszánst szedett, míg az egyéb szerrel kezelt kedélybetegek között 17-en lettek öngyilkosok. Mindenek a tetejében a boldogsághormon anyagcseréjére szelektíven ható készítményt szedők hajlamosabbak voltak az öngyilkosság brutálisabb, fájdalmasabb módozatait választani.

Az első hónap

Azok között, akik szerencsésen túljutottak a kezelés első hónapján, már nem tapasztaltak az átlagnál magasabb öngyilkossági kockázatot.

A kutatók szerint a terápiának a kezdeti szakaszában tapasztalható magasabb öngyilkossági kockázat azzal magyarázható, hogy az SSRI típusú antidepresszánsok nem egyenletesen fejtik ki hatásukat. Az első szakaszban javíthatják a beteg erőnlétét, ám kedélyét nem, így a páciens "fölös" energiáját önmaga ellen fordíthatja. Némely beteg, aki SSRI típusú kedélyjavítót szed, zaklatottá válik, s ez szintén öngyilkosságba torkolhat.

A torontói kutatók eredményei ellentmondanak egy másik vizsgálat adatainak, amelyről a napokban az amerikai Public Library of Science Medicine című lapban számoltak be. E tanulmány szerzői az elmúlt 14 év amerikai öngyilkossági statisztikáit elemezték, s adataik szerint az SSRI típusú antidepresszánsok megjelenése óta az Egyesült Államokban lényegesen kevesebben vetettek önkezükkel véget az életüknek.  • Hírek
  • Személyi kölcsön