Viola
-6 °C
-2 °C

Temetés helyett gyémántok

2002.08.22. 14:30
Egy chicagói cég által kifejlesztett eljárás alkalmazásával csupán hetek kérdése, hogy az elhunytak földi maradványaiból igen jó minőségű ipari gyémánt készülhessen. A vállalkozás vezetője szerint a drágakövek minősége nem marad el a Tiffany's ékszerüzletben kaphatókétól, ráadásul segítségükkel a gyászoló hozzátartozók mindig közel érezhetik magukhoz eltávozott szeretteiket.
"Az eljárás azon a közismert tényen alapul, hogy az élőlények és a gyémántok is szénből vannak" - fejtette ki módszerének lényegét Greg Herro, a LifeGem Memorials cég vezetője. Szerinte a gyémántok megoldást jelenthetnek azoknak a gyászoló hozzátartozóknak, akiknek egy sírkő vagy egy hamvakkal telt urna - legyen az akár a kandallópárkányon - nem fejezi ki kellőképpen szeretteik eltávozása felett érzett fájdalmukat, vagy nem érzik eléggé személyesnek a hagyományos temetkezési módokat. "A gyémántok ráadásul könnyen szállíthatók" - hívta fel a figyelmet Herro.

Kék, sárga, vörös

A magát egyszerű vállalkozónak tartó férfi elmúlt három évét az eljárás tökéletesítésével töltötte. Elhamvasztott emberi testből először idén júliusban állított elő sikerrel gyémántot. Egy gyűszűnyi szénből negyed karátos gyémánt készíthető, a LifeGem ezt mindössze 4000 dollárért el is vállalja. Egy teljes karát ára 22 000 dollár. A cég egyelőre legfeljebb 1,3 karátos köveket tud előállítani, de a közeljövőben valószínűleg lehetőség lesz 3 karátos gyémántok készítésére is. A kövek a kék, a vörös és a sárga különböző árnyalataiban rendelhetők meg, de a későbbiekben szeretnének színtelen gyémántokat is felvenni a kínálatba.

Nyomás és hő

A hamvakat először 3000 fokon megtisztítják, majd a természetes folyamatokat leképezve, 16 héten keresztül igen nagy nyomásnak és hőnek teszik ki őket. Ezt az eljárást egyébként a General Electric fejlesztette ki az ötvenes évek közepén, és azóta is hasonló módon gyártják a szintetikus gyémántokat ipari célokra. Avrum Blumberg, a chicagói DePaul egyetem kémiaprofesszora szerint lassan, nagy körültekintéssel eljárva meglehetősen jó minőségű gyémántot lehet előállítani emberi maradványokból.

Kiváló minőség

A Reutersnek adott interjújában Herro kijelentette, hogy a gyémántjai ugyanolyan kiváló minőségűek, mint amelyek a Tiffany's készletében találhatók. Két darabot el is küldött egy független európai drágakő-bevizsgáló laboratóriumba (European Gemological Laboratory, EGL). A drágaköveket névtelenül, egy szintetikus gyémántokkal kereskedő üzleti partnere révén juttatta el az EGL-hez, nehogy a szakértők véletlenül elfogultnak bizonyuljanak a kegyeleti vállalkozóval szemben.

Egy lapnak Herro azt nyiltkozta, hogy az EGL fogja a LifeGem-gyémántok tanúsítványait kiállítani, de a cég közölte, hogy egyelőre nem állnak üzleti kapcsolatban. "Jelenleg az EGL USA-nak nincsen elegendő információja az új termékről ahhoz, hogy nyilatkozhasson" - írta Mark Gershburg, az EGL amerikai részlegének igazgatója válaszképpen az újságírók megkeresésére. De hozzátette, hogy elvileg lehetetlen megkülönböztetni a LifeGem termékeit más szintetikus gyémántoktól.

Japánban sikeres lehet

A LifeGem weblapja számos olyan amerikai temetkezési céget felsorol, amellyel üzleti kapcsolatban áll, és ahol meg lehet rendelni a szolgáltatást. Tavaly Amerikában az elhunytaknak körülbelül 26 százalékát hamvasztották el. Herro azonban már a tengerentúlra, nagyobb piacok felé kacsintgat, Japánban ugyanis ez a szám 98 százalék.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!