Szilárda
0 °C
6 °C

Egymillió euró gyermekkísérletekre?

2006.05.30. 13:00
Különös kísérletekre adott nemrégiben egymillió eurót a francia kormány. Kisgyermekek mentális betegségeit kutatják, ami szakértők szerint emberi jogi problémákat vet fel. Minderről Budapesten tanácskozott a Piotr Tchaadaev Társaság és két magyar lélekgyógyászattal foglalkozó egyesület.

Híven a francia lélekgyógyászat hagyományaihoz, a mostani, a Francia Intézetben rendezett konferencián is részben a pszichológia/pszichiátria határterületeivel foglalkoztak a kutatók. Így például Wenger Tibor, a SOTE munkatársa az endokannabinoidokról tartott előadást. Olyan kémiai anyagokról beszélt, amelyek a marihuánához, pontosabban annak THC nevű hatóanyagához hasonlóak, és amelyek saját szervezetünkben termelődnek.

Bennünk is termelődik kannabinoid

Wenger beszámolója során olyan kutatási eredményekre is hivatkozott, amelyekről már az Indexen két évvel ezelőtt is beszámoltunk, illetve amelyekkel Freund Tamás agykutató foglalkozik itthon. Így tehát beszélt arról, hogy az endokannabinoidok milyen szerepet játszanak a gondolkodásban, az agy működésében, továbbá szólt például étvágygerjesztő hatásukról.

Wenger felhívta a figyelmet a skizofrénia és az endokannabinoidok közötti összefüggésre is. Régebben is gondolták már a tudósok, hogy a szervezetben termelődő THC-hoz hasonló anyagok szerepet játszanak a lelki egyensúly fenntartásában, és a skizofrénia egyik okaként is feltételezték ezt, de a legújabb kutatások jobban megerősítették ezeket a hipotéziseket.

Skizofrénia és THC

Ez azt jelenti, hogy a skizofrénia keletkezése összefügghet az agyunkban lévő endokannabinoid-rendszer működésével "meghibásodásával". Ezeknek az endokannbinoidok keletkezése és eltűnése szabályozott szervezetünkben. Ám ha ez a szigorú rend felbomlik, akkor bekövetkezhet például a skizofrénia is. Különösen érdekes ebből a szempontból a marihuána szerepe: minthogy az agyunkban lévő receptorok eredetileg az endokannabinoidoknak "készültek", a marihuána bevitele megzavarhatja a belső szabályzórendszer működését.

A konferencián elhangzó összes előadást képtelenség lenne felidézni, de azért megemlítjük, hogy Tringer László professzor arról beszélt, hogy nem szabad a pszichiátriai fogalmakat túlszaporítani, és csak azért új és új betegségeket "feltalálni", hogy a gyógyszergyárak eladhassák termékeiket. Tringer utóbb az Indexnek kifejtette: a "ferde nyakra" is ki lehet találni szereket, csak nem érdemes, mert az nem igazi betegség. Ugyanígy a lelki kórok esetében is óvatosságra intett a professzor.

Különös francia jogszabályok

A konferencia szervezője, a nizzai Jean-Yves Feberey előadásában speciális franciaországi jelenségekre hívta fel a figyelmet. Szerinte az utóbbi időkben úgy módosítottak néhány jogszabályt ebben az országban, hogy a mentálisan visszamaradottak jogai csorbultak. Bizonyos esetekben a kórházak és az orvosok is ki vannak téve az indokolatlan állami ellenőrzésnek. Nemrégiben például előfordult, hogy kábítószerek után kutatva a hatóságok átvizsgáltak kórházakat, és a műtőkbe is behatoltak.

A széleskörű tiltakozás hatására ezt a jogszabályt jelenleg nem alkalmazzák Franciaországban, de azért a jogi lehetőség fennmaradt például a műtőkben végzett házkutatásokra.

Egymillió euró egy furcsa kutatásra

Febereyhez hasonlóan az állami beavatkozásra hívta fel a figyelmet a Montpellier-ből érkezett Paul Lacaze is. Szerinte a francia kormányzat különös kísérletekre adott nemrégiben egymillió eurót. Hozzászólása nyomán kiderült, hogy egy perpignani gyilkosság nyomán, amelynek etnikai háttere lehetett, s amelyben kiskorúak is érintettek voltak, furcsa program indult el.

A párizsi egészségügyi minisztérium olyan vizsgálatot kezdett ugyanis finanszírozni, amely a gyermekkorban megállapítható mentális betegségeket kutatja. A cél, hogy a fiatalok sorsának nyomon követésével teszteljék: mennyire jelezhető előre gyermekkorban a későbbi pszichiátriai megbetegedés. Ennek kapcsán a pszichológusok és pszichiáterek a megelőzés előnyeiről és a gyermekkorban a vizsgált személyek adatainak, jogainak védelméről egyaránt beszéltek.