Árpád
-2 °C
4 °C

Már nem a gyémánt a legkeményebb anyag

2005.08.30. 16:52
Natalia Dubrovinszkaja és kollégái a Bayeruthi Egyetemen szén nanocsövekből hozták létre a világ legkeményebb anyagát.

A gyémánt rugalmassági modulusza 443 gigapascal. Keménységének titka, hogy kristályszerkezetében minden szénatom négy másik szénatommal kapcsolódik erős kovalens kötéssel. Eddig a gyémánt volt a világ legkeményebb anyaga.

Dubrovinszkaja kollégáival - Leonyid Dubrovinszkijjel és Falko Langenhorsttal - szabadalmaztatta az eljárást, amellyel 491 gigapascal rugalmassági moduluszú anyagot lehet előállítani.

a Sancy gyemant
A hajukra kenhetik

Az új anyag, amelyet "gyémánt nanorúd tömörítménynek" (ADNR) neveznek, annyiban különbözik a gyémánttól, hogy összefonódó apró gyémántrudakból áll. A gyémántrudak 5-20 nanométer átmérőjűek és körülbelül 1 mikron hosszúak.

Az ADNR létrehozásakor a szakemberek karbon-60 molekulákat (60 szénatomból álló pirinyó gömböket) lapátoltak a Bajor Földrajzi Intézet ötezer tonnás szuperprésébe, ahol a földfelszíni légköri nyomás mintegy kétszázezerszeresét, 20 gigapascal nyomást helyeztek rá, miközben mintegy 2200 Celsius fokra hevítették.

A csapat ezt követően Franciaországba, Grenoble-ba szállította a terméket, ahol az Európai Szinkrotron Sugárzástani Kutatóbázisra szállították. Az itt végzett mérések megállapították, hogy az ADNR 0,3 százalékkal sűrűbb a gyémántnál és a jelenleg ismert legkevésbé összenyomható anyag.

Dubrovinszkajáék már összeállítottak egy koncepciót, amely alapján a ipari mennyiségben gyártanák a szupergyémántot ipari célokra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?