Vilhelmina
11 °C
28 °C

Már nem a gyémánt a legkeményebb anyag

2005.08.30. 16:52
Natalia Dubrovinszkaja és kollégái a Bayeruthi Egyetemen szén nanocsövekből hozták létre a világ legkeményebb anyagát.

A gyémánt rugalmassági modulusza 443 gigapascal. Keménységének titka, hogy kristályszerkezetében minden szénatom négy másik szénatommal kapcsolódik erős kovalens kötéssel. Eddig a gyémánt volt a világ legkeményebb anyaga.

Dubrovinszkaja kollégáival - Leonyid Dubrovinszkijjel és Falko Langenhorsttal - szabadalmaztatta az eljárást, amellyel 491 gigapascal rugalmassági moduluszú anyagot lehet előállítani.

a Sancy gyemant
A hajukra kenhetik

Az új anyag, amelyet "gyémánt nanorúd tömörítménynek" (ADNR) neveznek, annyiban különbözik a gyémánttól, hogy összefonódó apró gyémántrudakból áll. A gyémántrudak 5-20 nanométer átmérőjűek és körülbelül 1 mikron hosszúak.

Az ADNR létrehozásakor a szakemberek karbon-60 molekulákat (60 szénatomból álló pirinyó gömböket) lapátoltak a Bajor Földrajzi Intézet ötezer tonnás szuperprésébe, ahol a földfelszíni légköri nyomás mintegy kétszázezerszeresét, 20 gigapascal nyomást helyeztek rá, miközben mintegy 2200 Celsius fokra hevítették.

A csapat ezt követően Franciaországba, Grenoble-ba szállította a terméket, ahol az Európai Szinkrotron Sugárzástani Kutatóbázisra szállították. Az itt végzett mérések megállapították, hogy az ADNR 0,3 százalékkal sűrűbb a gyémántnál és a jelenleg ismert legkevésbé összenyomható anyag.

Dubrovinszkajáék már összeállítottak egy koncepciót, amely alapján a ipari mennyiségben gyártanák a szupergyémántot ipari célokra.