Valér
-2 °C
0 °C

Vakmerő vesztesek

2002.03.26. 08:20
Az emberi agy alig negyed másodperc alatt képes arra, hogy a játék eredményét nyerésként vagy vesztésként azonosítsa. Ezen túl a következő lépés eldöntése is csak másodpercekig tart. Ez annyit tesz, hogy a játékosok a veszteség láttán csaknem automatikusan magasabb kockázatot vállalnak - állítja az Ann Arbor-i Michigan egyetem két pszichológusa.
William Gehring és Adrian Willoughby kísérletek során kimutatta, hogy a villámgyors tudat alatti folyamatok egyre magasabb kockázatra sarkallják a játékost. A pszichológusok a kísérleti személyek agyának elektromos aktivitását vizsgálták. A pte osztrák hírügynökség által ismertetett teszt során döntéseket kellett meghozni, ami azt is jelentette, hogy a játékban korábban elvesztett menet után magasabb kockázatot vállaltak.

Hibás tippelés után kockáztatnak

Az eredmények alapján kidolgozott elmélet szerint a vesztés után az agy arra gondol, hogy éppen itt az ideje a nyerésnek is. Ennek eredménye, hogy a hibás döntés után a játékos inkább hajlandó a nagyobb kockázat vállalására, mint ha előzőleg is helyesnek bizonyult volna a tippje - véli Gehring.

Elsietett döntések

Még mielőtt valójában tudatosulhatna a játékosban, mit is cselekszik, az agy mérlegeli az eredményt, és villámgyorsan reagál. Ez azt is jelenti, hogy az emberi agy gyakran elsietett döntéseket hoz. Ezt aztán irracionális lépések követik.

A kutatók az elektromos agyi áramokat (event-related brain potential, ERP) mérték. Ennek érdekében a kísérleti személyek elektródákkal teleszőtt csuklyákat viseltek, miközben a különböző eseményekre adott agyi reakcióikat vizsgálták.

Az egyik esetben a teszt résztvevőinek két szám (5 és 25) között kellett választaniuk. A szám kiválasztása után egy másodperccel megváltozott a képernyő háttérszíne. A zöld a nyerést, a piros a vesztést jelentette. Pár másodperccel később újból választani kellett két szám közül.

Döntés törtmásodperc alatt

Minden húzás után a kísérleti személyek az eredménytől függően 5 centet vesztettek vagy 25-öt nyertek. A mérések során sikerült megfigyelni az agyi áramok jellemző mintáját, amely az eredmény megjelenése után 265 ezredmásodperccel érte el a maximumot.

Ebben a pillanatban észlelte a tesztszemély, hogy nyert vagy veszített az előző menetben. Hihetetlen, milyen hamar reagál az agy a nyerésre és a vesztésre, és milyen gyorsan képes ezáltal befolyásolni a következő döntést, anélkül hogy ez tudatosulna - mondta Gehring.

Az agy viszont nem tesz különbséget a jó és a rossz tipp között. William Gehring sejtése szerint mindenekelőtt az agykéreg középső homloklebenyi része (MFC) felelős a döntési folyamatért, különösen érzékenyen reagálva a negatív helyzetekre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!