Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új madárinfluenza-változat fejlődött ki kacsákban

2005.08.31. 09:29
Vadon élő récefajok, illetve a házi kacsa egyedeiben évek óta kimutatható a madárinfluenza H5N1 vírusa, mint arról az utóbbi évtizedekben nyert vérminták tanúskodnak. Az állatok fertőzöttek (azaz vírushordozók) voltak, de nem betegedtek meg. Csak 2002-ben bukkant fel Hongkongban egy olyan vírustörzs, amely kacsákra, tyúkokra és számos más madárfajra nézve halálosnak bizonyult.

A 2002. esztendő vége felé drámai módon megváltozott a helyzet - írták memphisi kutatók az amerikai tudományos akadémia Proceedings folyóiratában. A háziszárnyasok mellett ugyanis az emberre is roppant veszélyesnek bizonyult az új vírustörzs. Baromfik tömeges leölésével sikerült ugyan Hongkongban úrrá lenni a járványon, ám 2003 végén és 2004 elején a H5N1 vírus újabb ázsiai országokban bukkant fel, Thaiföldtől Vietnamon és Kínán át egészen Dél-Koreáig.

A térségben több százmillió szárnyast ütöttek agyon a betegség megfékezése érdekében; ennek dacára több mint ötven ember esett áldozatul a vírusnak, amely 2004 második felében Malajziára is átterjedt.

Az ENSZ szerint a madárinfluenza átterjed Közép-Európára

Az ENSZ attól tart, hogy a madárinfluenza a Kaszpi-tengeren és a balti államokon keresztül elérheti Közép-Európát.

Miután a betegség H5N1 vírusváltozata már Szibériában is felbukkant, a vízimadarakkal onnan továbbterjedhet Délkelet-Európa irányába - figyelmeztetett az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerdán Rómában. Az emberre is veszélyes H5N1 vírustörzs rendkívül gyorsan fertőz a madarak között, de emberről emberre normális körülmények között nem terjed.

"A FAO attól tart, hogy egyes délkelet-európai szegény országoknak, amelyekben az Ázsiából érkező költöző madarak az Észak-Európából érkezőkkel egybegyűlnek, nincsenek meg az eszközei arra, hogy azonosítsák a vírust, és hogy felvegyék a harcot egy robbanásszerű madárinfluenza-járvánnyal" - mondta Joseph Domenech, a FAO állategészségügyi részlegének vezetője újságírók előtt.

A memphisi kutatók vizsgálatai kiderítették, hogy a H5N1 időközben megváltoztatta a viselkedését. Ez akkor derült ki, amikor házi kacsákat olyan kórokozóval fertőztek meg, amelyet súlyosan beteg, ám a kórt túlélő kacsák szervezetéből izoláltak 2004-ben. Ez a vírus jóval kevésbé veszélyesnek bizonyult az állatokra nézve. A gyengébb patogenitás velejárójaként viszont a kacsák testéből jóval hosszabb időn át került a szabadba a vírus. Az utódvírusok szinte teljesen ártalmatlannak bizonyultak kacsákra nézve.

Éppen ebben látnak nagy veszélyt az amerikai kutatók. Az állatok ugyanis nem tűnnek betegnek, ennek dacára két-három héten át terjesztik a vírust, elsősorban a légutakon keresztül. Tyúkokra nézve a H5N1 vírus eme új, látszólag veszélytelen változata továbbra is halálos kimenetelű.

A tudósok feltételezik, hogy ez a fajta kórokozó az emberre is nagy veszélyt jelent. Egy fertőzött, ám egészséges kacsa szerintük "trójai falóvá" válhat, amely észrevétlenül hurcolja be a tyúkok közé, illetve az ember környezetébe a potenciálisan veszedelmes új kórokozót. Emiatt a kacsák még inkább a középpontjába kerültek azoknak a megfontolásoknak, miként lehetne bölcs fellépéssel elejét venni egy világméretű járványnak.