Dezső
14 °C
27 °C

Védőpajzs rádióhullámokból?

2001.05.31. 08:30
Az amerikai hadsereg által támogatott HAARP projekt keretében Alaszka távoli területein a történelem méretében és teljesítményében legnagyobb rövidhullámú adóját építik fel. A kormányzati hivatalok számára igen kellemetlen módon a rádióhullámokkal végzett kísérletek iránt 1994 óta kritikus érdeklődést tanúsít a média.
Az adóberendezés Gakona közelében, Anchorage-tól mintegy 160 mérföldre északra található. 2002 végén az itt létesülő 360 adótorony legalább 4,7 milliárd wattos sugárzási teljesítményre lesz majd képes. Ez a gigantikus berendezés a HAARP (High-frequency Active Auroral Research Project) néven ismert program legfontosabb eleme.

A HAARP berendezés segítségével megkezdhetik az ionoszféra és a magnetoszféra kölcsönhatásainak vizsgálatát

A rádióhullámokat az ionoszféra képes visszaverni. Különösen erős adók a jeleikkel fel tudják melegíteni az ionoszféra visszaverődési régióját, megváltoztatva ezzel az elektronsűrűséget. A HAARP berendezés segítségével megkezdhetik az ionoszféra és a magnetoszféra kölcsönhatásainak vizsgálatát. A remények szerint katonailag hasznosítható jelenségekre derülhet fény.

A HAARP projekt jelentős támogatási összegek felajánlásával civil programnak álcázza magát, néhány vezető amerikai egyetemet bízott meg kutatási részfeladatok elvégzésével. Az amerikai védelmi erők érdeklődését már egyedül az bizonyítja, hogy a projektbe bevont létesítmények listáján megtalálható a légierő Kirkland légibázisa. Ez a támaszpont mindig részt vesz a hadászati csúcstechnológiai kutatásokban, például a csillagháborús SDI (Strategic Defense Initiative) tervek kidolgozásában is közreműködtek. A HAARP projekt feletti irányítást az amerikai védelmi minisztérium gyakorolja.

A projekt nyilvánosság számára készített weboldalán a megroggyant ózonréteg helyreállításának lehetőségeit és a szélviharok eltérítésének lehetőségét tolják előtérbe. Szólnak a földtani átvilágító vizsgálatok újszerű lehetőségeiről, ami lehetővé teszi föld alatti bunkerek és nukleáris létesítmények felderítését, illetve a tengeralattjárók különleges kommunikációjáról. Ezenkívül az eredetileg tervezett legnagyobb teljesítmény felét szerepeltetik a kiadványban.

A HAARP 2000 novembere óta ismét fokozottan aktív. Legalábbis erről számolnak be rádióamatőrök, akik rendkívül erős pulzáló jeleket fognak a rövidhullámú 3,990 MHz-es frekvencia környékén. Ez természetes forrásból nem eredhet, hiszen az erőssége állandó a napszakok és az ionoszféra tulajdonságainak váltakozása ellenére.

Az adóberendezés Gakona közelében, Anchorage-tól mintegy 160 mérföldre északra található
A rendszer lehetséges felhasználási területe lehet az időjárás módosítása elektrosztatikus mezők segítségével. Az ilyen technológiával Oroszország állítólag már 10 éve rendelkezik, a berendezés 200 mérföldes körzetben hatékony.

Richard Hoagland, a CBS tévéadó korábbi tudományos tanácsadója egy 1998-as közép-arizonai meteorológiai anomáliát elemzett. A rendkívül szokatlan időjárási jelenség december 6-án és 7-én hirtelen leszálló ködben és heves hóesésben materializálódott, melynek következtében a 17-es főutat le is kellett zárni. A jelenség nem szerepelt az előrejelzésekben, és semmilyen felismerhető összefüggésben nem állt a szélviszonyokkal és időjárási frontokkal. A hosszúhullámú aktivitást és az időjárási radarfelvételeket összevetették a HAARP berendezés tevékenységével, és egyértelmű egybeeséseket találtak.

Az ország védelmi rendszerébe integrált pajzsként a még jelentősen növelni kellene a HAARP teljesítményét. Ennek során olyan intenzív elektromágneses impulzus keltéséről van szó, amely képes kiiktatni mindenféle elektronikus vezérlést. A kutatások azt célozzák, hogy kiaknázzák az ionoszféra tudományosan már leírt "tranzisztor-effektusát" amely akár ezerszeres jelerősítést is lehetővé tesz. Az ionoszféra bizonyos rétegeinek célzott megváltoztatása a felmelegítés révén meghozhatja az áttörést az erősítő effektus katonai alkalmazásához.

De a HAARP már mostani kiépítésében is abba a gyanúba keveredett, hogy bajba sodorja a repülőgépeket. Egy biztonsági radarberendezés kiiktatja az adót, ha repülőgép közelít, hiszen a gépek elektromágneses árnyékolása nem képes ellenállni a HAARP sugárzásának. A régióban közlekedő gépek automata vezérlésében mégis hibák keletkeznek, még akkor is ha 400 mérföld távolságban, a radar hatósugarán túl vezet az útjuk.

Tesla hagyatéka
A létesítmény megépülésének történetéből minden kétséget kizárólag kiderül, hogy a HAARP-pal a híres Nikola Tesla feltaláló és elektromérnök kutatási eredményeit és szabadalmait kívánják kipróbálni. A váltóáramú elektromosság feltalálója a 20. század első felében jelentősen megelőzte korát, amikor felvetette a vezeték nélküli energiatovábbítás lehetőségét.

Az Osztrák-Magyar Monarchiából származó Teslát 1940-ben még kinevették, amikor felkínálta az amerikai védelmi minisztériumnak az 1.119.732 számú szabadalmán alapuló nagy teljesítményű sugárfegyvert. A New York Timesban 1940 szeptemberében megjelent cikkben az akkor 84 éves feltaláló azt állította, a kormányt kész beavatni a "Teleforce" elnevezésű eszköz titkaiba, "amellyel egy repülőgépmotort 250 mérföld távolságból használhatatlan fémdarabbá lehet olvasztani. Az országot egy láthatatlan kínai fal vehetné körül és védhetné. A rendkívüli feszültség mikroszkopikus méretű részecskéket katapultál a behatolók felé".

Bernhard J. Eastlund, a haditengerészet egykori mérnöke 1987-ben jelentette be első szabadalmát, amely Tesla fenti ötletén alapult. Kis kutatóvállalatába több alkalommal kormányzati közvetítő cégek vásárolták be magukat, pénzügyileg segítve a kutatásokat, míg végül Eastlund kiszállt, és kénytelen volt lemondani szabadalmi jogairól.