Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Kiröhögték a tudósok a Holnaputánt

2004.05.29. 11:11
A klimatológusok azt hihették, hogy vígjátékot látnak. A film alatt végig kuncogtak és egymást böködve mulattak a moziban, ugyanakkor komoly politikai erők szerveződtek a film mögé.
Akár a csintalan kisgyerekek, úgy mocorogtak a Holnapután vetítése alatt Washington Egyetem jeles klimatológusai a Seattle Times tudósítása szerint. A komoly tudósok popcornos zacskóikkal játszottak, kuncogtak, sőt, egyes megfigyelők szerint egyenesen mosolyogtak. Amikor a film szakérőjét játszó Dennis Quaid komoly arccal bejelentette, hogy a globális felmelegedés miatt jégkorszak köszönt az északi félgömbre, méghozzá pár nap alatt, a professzorok már hallhatóan nevettek. Miután azonban az egyik jelentben a levegőben, repülés közben megfagy egy helikopter, az Atlanti óceán pedig hirtelen ötlettől vezérelve elönti Manhattant, elszakadt a cérna, és hangos röhögésbe tört ki a díszes társaság.

Pedig nem hülyeség

A helyzet még érdekesebb, ha figyelembe vesszük, hogy olyan tudósok ültek a nézőtéren, akik komolyan veszik a film alapjául szolgáló teóriát, nevezetesen azt, hogy egy lehetséges klímaváltozás akár teljesen át is formálhatja a Föld ma ismert arcát.

"Ha ez a film ráébreszti a világ közvéleményét arra, hogy milyen veszélyeket rejt magában a környezetszennyezés, akkor már megérte" - próbálta menteni a menthetőt David Battisti klimatológus, majd nem tudván leplezni érzelmeit egy mosoly kíséretében elhessegette magától a gondolatot: "Olyan abszurd volt az egész, nem hiszem hogy bárki is komolyan venné."

Pedig a film cselekménye, felvetése nem alaptalan. Egy teória szerint az északi jégsapkák megolvadása, és az ezzel az óceánba kerülő irgalmatlan mennyiségű édesvíz leállíthatja a Golf-áramlatot, ami addig melegen tartotta az északi félteke jelentős részét, mondta Mike Wallace, Joint Institute for the Study of the Atmosphere and Ocean igazgatója.

Politikai harcok

Persze ezt az alapot Godzilla jó alaposan megrágta és darabokra tépte. A filmben ugyanis szimultán tornádókban gyönyörködhetünk Los Angelesben, focilabda méretű jégesőcseppeket figyelhetünk meg Tokióban, valamint hóviharokat élhetünk át Új-Delhiben. Mindennek pedig az igazgató szerint a valósághoz nincs túl sok köze.

Persze a rutinos mozilátogatók nem vártak realizmust a speciális-effektusokért rajongó Roland Emmerich 125 milliós filmjétől. Nem emiatt szerettük, vagy éppen nem szerettük a rendező egyik első kasszasikerét, a Függetlenség napját sem, vagy gondoljunk a másik blockbusterre, melyben a Godzilla névre keresztelt gigamutáns csínytevéseit követhettük nyomon.

Érdekes azonban a film politikai súlya. Környezetvédők és liberálisok sorakoztak fel Al Gore korábbi alelnök mellé, és a film keltette hullámokat meglovagolva vadul támadni kezdték George Bush környezetvédelmi politikáját. A hétvégén számos aktivista vonul majd azok elé a mozik elé, amelyekben a filmet játsszák és szórólapokkal riogatják majd a gyanútlan nézőközönséget. "Tudjuk, hogy a film fikció, de legalább lehetőséget teremt arra, hogy beszéljünk ezekről a komoly problémákról, melyek már most is jelentkeznek" - mondta a megmozdulás seattle-i szervezője, Lisa Maschmeier.

Őket nem érdekli

A jéggé fagyott New York talán meghatja a közvéleményt, a konzervatívok és az üzleti érdekcsoportok azonban máris ellentámadásba lendültek. Komoly gazdasági érdekeket sértene ugyanis az üvegházhatás visszaszorítása, mely legutóbb is csak nyolc szavazat miatt bukott el a szenátus előtt.

Karen Kerrigan, a munkahelyteremtésért harcoló United for Jobs Coalition vezetője szerint a környezetvédelmi veszélyek elhanyagolhatók ahhoz képest, amit a munkanélküliség vagy a gazdaság hanyatlása képes okozni. A társaság kiadott egy írást "The day after Kyoto" címen, ami tulajdonképpen a film paródiája, és a munkahelyteremtés versus tiszta levegő harcában az előbbire tesz.

Tudvalevő, hogy az Egyesül Államok azon kevés fejlett országok egyike, amelyek nem írták alá az üvegházhatás megfékezésére kidolgozott kiotói egyezményt. Japán és az Európai Unió mellett már Oroszország is hajlandóságot mutat arra, hogy elfogadja a környezetvédelmi szabályozásokat tartalmazó írást, Bush azonban nem támogatja az elképzelést.

Utalások

A politikai harcba a film közvetlenül is beszállt. Emmerich meg sem próbálja leplezni, hogy mennyire utálja a Bush-koalíciót, és ennek a filmben is számos nyomát fedezhetjük fel. A karakterek - beleértve a gyenge elnököt - mind az alelnöktől függnek, aki a moziban gúnyos mosollyal intézi el a klimatológusok figyelmeztető szavait. Sokak szerint a figura kiköpött Dick Cheney, hivatalban lévő alelnök.

A film alapjául szolgáló elmélet egyébként 17 ével ezelőtt jelent meg először. Eszerint a globális felmelegedés leállítja a Golf-áramlatot, ezáltal megváltoztatja Európa klímáját. Komoly kutatások támasztják alá, hogy a 15 ezer évvel ezelőtti jégkorszak is hasonló okok miatt alakult ki, igaz hosszú évtizedek, évszázadok alatt. Az idén megjelent Pentagon tanulmány még tovább ment: extrém változásokról írt, aszályokról, erdőtüzekről, hóviharokról, illetve - az egyre fogyó javak miatt - regionális háborúkról. A klímaváltozással a Magyar Tudományos Akadémia is foglalkozott.

A legtöbb tudós azonban rámutatott arra, hogy minderre meglehetősen csekély az esély. Közel sem ömlik ma annyi édesvíz az óceánba, mint amennyire korábbról találtak bizonyítékokat. Más tanulmányok szerzői szerint pedig egyáltalán nem is fogja leállítani a Golf-áramlatot az édesvíz. A tudósok szerint ha történni is fog valami, az nagyon lassan fog végbemenni, és nem feltétlenül úgy, ahogy azt a film bemutatja.