Vilhelmina
12 °C
28 °C

Komoly halpusztulás a Szamos román szakaszán

2002.09.23. 11:17
Jelentős halpusztulást okozó szennyezés történt a hét végén a Szamos folyó romániai szakaszán. A illetékes román szakemberek szerint a mérgező anyag remélhetőleg már nem jut át a határon Magyarország területére. Négy mázsa döglött halat fogtak ki a folyóból, a horgászok szerint az idei fiatal halállomány nagy része elpusztult.
A hétfői román lapok beszámolói szerint a szennyezést feltehetően a Kolozs megyei Dés papírgyárából tisztítás nélkül kiengedett ipari szennyvízében levő mérgező anyagok okozták. A mérgezés végigvonult Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megyén. Vasárnap Máramaros megyében Sülelmed község közelében hatalmas, különleges hálót feszítettek ki a vízügyi, környezetvédelmi és civil védelmi hatóságok, hogy felfogják az elpusztult halakat.

Négy mázsa döglött hal

Az eddigi adatok szerint közel négy mázsa haltetemet gyűjtöttek össze. A lapok szerint több helybéli település lakói is igyekeztek kihalászni a halakat. A Máramaros megyei sporthorgász-egyesület igazgatója szerint a szennyezés miatt az idei fiatal halállomány nagy része elpusztult.

Ismeretlen mérgező anyag

A Szatmár megyei vízügyi hatóságok úgy tájékoztatták hétfőn az MTI-t, hogy az eddigi laboratóriumi vizsgálatok még nem tudták megállapítani, milyen mérgező anyag került a folyóba. Az illetékesek folyamatosan vizsgálják a víz minőségét, és ha a szennyezettség meghaladja az engedélyezett határértékeket, délután hivatalosan értesíteni fogják a magyar hatóságokat. A romániai szakemberek szerint a mérgezés hétfő éjfél körül érhet a határszelvénybe, de azt remélik, hogy a mérgező anyag addigra már teljesen felhígul a folyó vizében.

Másfél milliós bírság

A dési papírgyárnál idén júliusban a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet aktivistái végeztek méréseket, és megállapították, hogy az üzem komoly mértékben szennyezi a környezetet. A román lapok szerint, ha bebizonyosodik, hogy a papírgyár okozta a Szamos szennyezését, az üzemet 150 millió lej (körülbelül 1,2 millió forint) környezetvédelmi bírsággal sújthatják.