Auguszta
-3 °C
2 °C

Krónikus betegségek váltak vezető halálokká

2008.05.20. 15:10
A szív- és érrendszeri betegségek, valamint az agyi érkatasztrófa (stroke) váltak világszerte a vezető halálokká - hangsúlyozza az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

A WHO éves jelentése a nemzetközi szervezet 193 tagországától kapott információ alapján készül. A dokumentum rögzíti a gyermekkori halandóság és felnőtt mortalitás adatait, a kórképek gyakoriságát, valamint az olyan káros szokások elterjedtségét, mint a dohányzás vagy az alkoholizálás.

A jelentés szerint korábban a fertőző betegségeket, mindenekelőtt a tuberkulózist, az AIDS-t és a maláriát tartották a leggyilkosabb kóroknak. Mostanra azonban a vezető halálokok között előrébb kerültek a nem fertőző kórképek, és ez a tendencia előreláthatóan 2030-ig folytatódik. "Ahogy a következő 25 évben a közepes jövedelmű és szegény országokban nő az átlagéletkor, szignifikánsan emelkedik majd a nem fertőző betegségek okozta halálozás" – emeli ki a jelentés.

A dokumentum szerint 2030-ra a rosszindulatú daganatok, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a közlekedési balesetek aránya az összes halálozásban eléri a 30 százalékot. Margaret Chan, a WHO főigazgatója hétfőn, az Egészségügyi Világszervezet éves közgyűlésén aggodalmát fejezte ki a krónikus nem fertőző betegségek okozta növekvő halálozás miatt. "Világszerte növekszik diabétesz és az asztma gyakorisága. Még a szegény országokban is, különösen a városi lakosság körében sokkolóan emelkedik az elhízott emberek száma. A folyamat gyakran már gyermekkorban elkezdődik" – fogalmazott Chan.

A WHO szerint a dohányzás okolható a legnagyobb mértékben az úgynevezett megelőzhető halálozásért. A nemzetközi szervezet szerint a nikotin megöli a dohányosok harmadát-felét. A dohányzás elősegíti az iszkémiás szívbetegségek, a stroke, valamint a krónikus obstruktív légúti betegségek (COPD) kialakulását, amelyben 2004-ben 5,4 millióan szenvedtek. A jelentés szerint a 2030-ra prognosztizált 8,3 millió, nikotin okozta halálozás 80 százaléka a fejlődő országokban következik be.