Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Halláskárosodás ellen véd az új gyógyszer

2002.08.14. 17:42
Hamarosan megkezdik annak a gyógyszernek a tesztelését, mely lassíthatja, vagy megállíthatja a hallás romlását. Az állatokon végzett kísérletek eredményei arra utalnak, hogy a szer akár hetekkel a bevételét követően is kifejtheti a hatását. A fejlesztést végző cég elnöke szerint a készítmény hasznos lehet csatába menetelkor, vagy rockkoncert alatt.
Az amerikai hadsereghez évente 22 ezer panasz érkezik halláskárosodás miatt, a kezelésekre és kártérítésekre minden évben 300 millió dollárt adnak ki. Ezért a haditengerészet kutatólaboratóriumának (Office of Naval Research, ONR) munkatársai olyan szert kerestek, mely megállíthatja vagy lassíthatja a hallás romlását.

A haditengerészet kutatói csincsillákon végeztek kísérleteket a halláskárosodást gátló antioxidáns egy változatával. A szer további fejlesztését az American Biohealth (AB) nevű cég vállalta. David Karlman, az American Biohealth elnöke a New Scientist-nek megerősítette, hogy a vegyület valóban megfelel a célnak, mostantól az emberi változat kifejlesztése a feladatuk.

Nem termelődnek újra

Becslések szerint Amerikában évente 10 millió ember szenved halláskárosodást, az esetek nagy részben az erős zajoknak tulajdoníthatók. Az erős zajon kívül halláskárosodást okozhatnak egyes fertőzések, és rossz minőségű - főleg a harmadik világban alkalmazott - antibiotikumok is.

Az új gyógyszer a Corti-féle szervben található szőrsejtek pusztulását gátolja. Az ún. belső szőrsejtekből körülbelül 3,500 darab van, a külső szőrsejtekből pedig 12-20,000 darab. Ezek a sejtek felelősek a hanghullámok idegi jelekké alakításáért, és ha elpusztulnak, többé nem termelődnek újra. Azonban az említett antioxidáns lassíthatja a sejtek pusztulását, bár pontos hatásmechanizmusa még nem teljesen tisztázott. Az állatokon végzett kísérletek eredményei arra utalnak, hogy a szer akár hetekkel a bevételét követően is kifejtheti a hatását.

Öt év múlva a patikákban

Karlman szerint egyszerűbbé teszi cégük készítményét, hogy csupán egyetlen összetevőből áll. A legnagyobb nehézséget egyébként az antioxidáns megfelelő helyre juttatása jelenti. Az ONR csapata korábban katéterrel kívánta a vegyületet befecskendezni, ezzel az AB is próbálkozott egy ideig, de később rájöttek, hogy a szer hatékonysága szájon át bevéve sem csökken túlságosan. Karlman felhívta a figyelmet, hogy a klinikai kísérletek még hátravannak, a tesztelés négy hónapon belül elkezdődik, a szer várhatóan 2007-re kerül forgalomba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!