Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Motorhang alapján fogják meg a gyorshajtókat

2006.04.24. 10:15
Amerikai kutatók olyan berendezést fejlesztettek ki, amely pusztán egy mikrofont használva képes meghatározni a közeledő autó sebességét. Ezáltal a remények szerint könnyebben kiszűrhetők lesznek a gyorshajtók.

A közlekedés általános háttérzajából ki lehet szűrni egy adott jármű motorjának zaját, és ebből meghatározható a haladási sebesség. A mérőműszer építői, a Tennessee egyetem és a Battelle intézet kutatói szerint azt is meg lehet állapítani, hogy az engedélyezettnél több rakomány van-e egy teherautón.

A műszer digitális szűrők segítségével dolgozik, a befogott hangmintából így képes kiemelni a zavaró jeleket. Így végül a kakofóniából csak az éppen mért jármű motorzaja marad meg. A rendszer a hangmagasság változásából, vagyis a Doppler-effektust használva állapítja meg a sebességet, írta a Wissenschaft.de híroldal.

Nem jelzi a detektor

A kutatók már az első gyakorlati tesztek során néhány százalékos pontossággal meg tudták határozni a közeledő jármű sebességét. A berendezés előnye, hogy nem feltűnő. A mikrofonok könnyedén elrejthetők a közlekedési táblákban, miközben nem érzékelik az elterjedt radardetektorok.

Az új elven működő sebességmérő a teherautók összsúlyát is képes megállapítani, állítják a kutatók. A rendszer ugyanis nem csak a motor fordulatszámát állapítja meg, de az alkalmazott motortípus jellegzetes hangját is felismeri. Ha például egy ismert meredekségű emelkedőn vetik be, a berendezés a sebességből, a fordulatszámból és a motor típusából képes következtetni a közeledő jármű összsúlyára.