Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Hangfegyverrel védekeznek Irakban az amerikaiak

2004.03.04. 16:06
Kapcsolódó cikkek (1)
Az Irakban állomásozó amerikai csapatok számára új védelmi fegyvert fejlesztettek ki, amely fülsiketítő zajjal támad az ellenségre, jelentette az AP hírügynökség.
Az LRAD (Long Range Acoustic Device) elnevezésű fegyvert a 2000-ben lezajló jemeni támadást követően fejlesztették ki és először tavaly nyáron tesztelték néhány amerikai hajón. "Nem halálos fegyverként" tartják számon és elsődleges funkciója, hogy a kis hajók rádiósait távol tartsa az amerikai hadiflottától.

Most az amerikai hadsereg és haditengerészet fegyvereinek sorába helyezték a zajszórót, ugyanis a Fallujahban és Bagdadban állomásozó csapatok gyakran kerülnek összetűzésbe azokkal az ellenséges seregekkel, akik az ártatlan civileket veszélyeztetik.

Az LRAD fejlesztője a San Diego-i technológiai társaság nemrégen 1,1 millió dolláros szerződést kötött az Egyesült Államok tengerészetével abból a célból, hogy az iraki egységek felhasználhassák az eszközt, s már el is szállították a közel-keleti országba. A húszkilós tányér formájú hangfegyver hatása nem halálos, csupán elrettentő céllal szolgál, fejlett technológiákkal szerelték fel.

"A bagdadi próba utáni visszajelzések alapján tudjuk majd eldönteni, hogy éles helyzetben hogyan működik" - mondta a LRAD-ról Carl Gruenler, az amerikai technológiai társaság alelnöke.

Először figyelmet kér, majd fülsiketít

A társaság 'A hangerő a védelemben' című kiadványában foglaltak szerint az eszköz figyelmeztető üzenetek kiadására is alkalmazható. Amennyiben az ellenséges csapatok nem reagálnak a szóbeli figyelmeztetésre, az LRAD éles és magas hanghullámokat bocsát ki olyan módon, hogy az eszközt működtető operátorokra, illetve azokra, akik a közvetlen közelében tartózkodnak, nincsen hatással. A szerkezet megtartja a távolságot a tengerészet és a fenyegető csapatok között, s ezzel időt ad a mérésekhez és a megfelelő válaszreakció kialakításához.

A LRAD százötven decibel erősségű hang kibocsátására képes. "Kilencven méteren belül biztos, hogy senki sem tartózkodna szívesen az eszköz működése közben, de még 270 méterig sem ajánlanám" - fogalmazott Gruenler. A fülészek szerint olyan magas hangfrekvenciát bocsát ki a gép, hogy halláskárosodást is okozhat abban az esetben, ha túl hosszú ideig tartózkodik valaki a hatókörében.