Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Hangfegyverrel védekeznek Irakban az amerikaiak

2004.03.04. 16:06
Az Irakban állomásozó amerikai csapatok számára új védelmi fegyvert fejlesztettek ki, amely fülsiketítő zajjal támad az ellenségre, jelentette az AP hírügynökség.
Az LRAD (Long Range Acoustic Device) elnevezésű fegyvert a 2000-ben lezajló jemeni támadást követően fejlesztették ki és először tavaly nyáron tesztelték néhány amerikai hajón. "Nem halálos fegyverként" tartják számon és elsődleges funkciója, hogy a kis hajók rádiósait távol tartsa az amerikai hadiflottától.

Most az amerikai hadsereg és haditengerészet fegyvereinek sorába helyezték a zajszórót, ugyanis a Fallujahban és Bagdadban állomásozó csapatok gyakran kerülnek összetűzésbe azokkal az ellenséges seregekkel, akik az ártatlan civileket veszélyeztetik.

Az LRAD fejlesztője a San Diego-i technológiai társaság nemrégen 1,1 millió dolláros szerződést kötött az Egyesült Államok tengerészetével abból a célból, hogy az iraki egységek felhasználhassák az eszközt, s már el is szállították a közel-keleti országba. A húszkilós tányér formájú hangfegyver hatása nem halálos, csupán elrettentő céllal szolgál, fejlett technológiákkal szerelték fel.

"A bagdadi próba utáni visszajelzések alapján tudjuk majd eldönteni, hogy éles helyzetben hogyan működik" - mondta a LRAD-ról Carl Gruenler, az amerikai technológiai társaság alelnöke.

Először figyelmet kér, majd fülsiketít

A társaság 'A hangerő a védelemben' című kiadványában foglaltak szerint az eszköz figyelmeztető üzenetek kiadására is alkalmazható. Amennyiben az ellenséges csapatok nem reagálnak a szóbeli figyelmeztetésre, az LRAD éles és magas hanghullámokat bocsát ki olyan módon, hogy az eszközt működtető operátorokra, illetve azokra, akik a közvetlen közelében tartózkodnak, nincsen hatással. A szerkezet megtartja a távolságot a tengerészet és a fenyegető csapatok között, s ezzel időt ad a mérésekhez és a megfelelő válaszreakció kialakításához.

A LRAD százötven decibel erősségű hang kibocsátására képes. "Kilencven méteren belül biztos, hogy senki sem tartózkodna szívesen az eszköz működése közben, de még 270 méterig sem ajánlanám" - fogalmazott Gruenler. A fülészek szerint olyan magas hangfrekvenciát bocsát ki a gép, hogy halláskárosodást is okozhat abban az esetben, ha túl hosszú ideig tartózkodik valaki a hatókörében.