Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Hangfegyver géprablók ellen

2001.11.30. 12:09
Jó hír a nem-ölő fegyverek minél gyorsabb elterjedéséért szurkolóknak: a Pentagon akusztikus fegyvereket szeretne adni a repülőgépeken szolgáló biztonsági emberek kezébe. Ha a projekt megvalósul, áttörést fog jelenteni az ilyen típusú fegyverek gyakorlati alkalmazása terén. Az Egyesült Államok katonai doktrínája mindeddig ugyanis csak speciális esetekre, például titkosszolgálati akciókra ajánlotta a fegyvereket.
A hadügyminisztérium a San Diego-i American Technology által fejlesztett hangfegyverrel szerelné fel a repülőgépeket védő biztonságiakat. A fegyver kifejlesztését az a General Dynamics finanszírozta, amely a hadügyminisztérium egyik legnagyobb szállítója: ez a cég gyártja a cirkáló-rakétákat. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos fegyvergyártók korábban feltételezett ellenérdekeltsége a nem-ölő fegyverek vonatkozásában nem minden esetben igaz.

A repülőgépet nem károsítja a hangfegyver

Elwood Norris, az American Technology elnöke szerint készülékük teljesen veszélytelen a géptörzs falára és ablakaira, de kiválóan alkalmas a terroristák harcképtelenné tételére.

A mintegy egy méter hosszú és 4 cm átmérőjű kompozit műanyag csőben egy sor piezoelektromos lemezt helyeztek el, mindegyik kis hangszóróként működik. Ha a cső hátsó végében elhelyezkedő lemez elektromos jelet kap, megfeszül, hangimpulzust indítva el a csőben. Pontosan akkor, amint az impulzus a következő lemezhez ér, kapja ez a második lemez az elektromos jelet, az általa keltett hanggal is növelve a tovaterjedő nyomáshullámot.

Süketítően fájdalmas a hangtámadás

Mire a cső végéhez ér, a kis lemez-hangszórók által "fölturbósított" hangimpulzus valóságos hang-golyóként vágódik ki a berendezésből. 1-2 másodperces, 60 és 100 kiloherz közötti hang-sugarat produkál, amely kb. 100 méteres hatótávolságú fegyverként működik: az 1-2 másodpercig 140 decibel fölötti hang-nyomás rendkívüli fájdalmat okoz a fülben és ideiglenes süketséget, valamint - az egyensúly-szerven keresztül - egyensúly-problémákat, zavarodottságot okoz. Norris szerint, aki saját magán is kipróbálta a fegyvert, a hatás "lebunkózó", az ember egy jó ideig azt sem tudja, fiú-e vagy lány.

Bár egyes szakértők szerint az egyensúly-szervre gyakorolt hatás egyénenként eltérő lehet, mások az utasok némelyikének esetleges átmeneti hallásvesztésére figyelmeztetnek a géptörzs faláról visszaverődő hang miatt, a hagyományos fegyverekhez képest a hangfegyverek használata lényegesen kisebb kockázatot jelentene. És persze nem csak a repülőgépek fedélzetén.