Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Németh Gergő a 6,5 milliárdodik ember a Földön

2006.02.25. 20:33
Szombaton kora délután Dél-Pesten megszületett Németh Gergő, aki jó eséllyel föld a 6,5 milliárdodik lakója. Ajándékkal köszöntöttük az újszülöttet és családját. Gondolta volna, hogy az egymilliárdodik ember a földön éppen Ludwig Feuerbch volt?

„Ez komoly, hogy ma kora délután született meg a 6.5 milliárdodik ember a Földön, és pont az én műszakomban” – mosolygott az Indexet fogadó nővér a Dél-Pesti Jahn Ferenc Kórház szülészeti osztályának bejáratánál, ahol délután 16.13-kor a nyolcvanas éveket idéző csemege ajándékkosárral és elszánt arckifejezéssel csöngettünk az Egyesült Államok népesség-nyilvántartó hivatala népességszámlálójának pillanatnyi állására hivatkozva.

Magyarnak kell lennie


Nézze meg képeinket!

Természetesen nem ennyire egyszerű meghatározni, pontosan ki is az ünnepelt földlakó, de feltettük, hátha magyar származású lesz, mint sok más jelentős személyiség a világon. Tovább szűkítve a kört, a könnyebb megközelíthetőség kedvéért úgy gondoltuk, a csecsemő vélhetően Budapesten fog megszületni, ezért felütve a telefonkönyvet az összes jelentős fővárosi kórház szülészeti osztályán érdeklődtünk ebédidőben, várható-e születés a délután folyamán.

Az esetek többségében készséges kórházi személyzettel hozott össze a véletlen, de vajúdásról nemigen tudtak beszámolni. A Jahn Ferenc Kórház nővére azonban jelezte, dél körül két kismamánál is megindították a szülést, az egyik születése órákon belül várható.

„Ő lesz az!” – néztünk össze a szerkesztőségben, és miután a kórház vezetősége is készségesen állt a meglepő, és nem feltétlenül komoly missziónkhoz, ajándékra tettünk szert, és elindultunk az ónos esőben a Határ út menti gyártelepek közt megkeresni a kórházat. Az intézmény udvarában egy család épp két ocelotmintás takaróba csavart ikerrel távozott, akik nem sokkal csúsztak le arról a lehetőségről, hogy lapunk ünnepeltjei legyenek.

Vízkőoldó, apás szülés, gátvédelem

A kórház recepciósa a nyolcadik emeletre irányított bennünket, ahol a Lehel téri piacra emlékeztető nyüzsgésből úgy ítéltük meg, a szülőszoba mégsem itt van. Egy emelettel feljebb azonban már várták az érkezésünket. „Délben kötöttük be az infúziót Enikőnél, a szülés egy óra körül indult meg. A kismama gátvédelemmel szült, és alig két óra alatt világra jött a baba. Szépen született. Apás szülés volt, mert ugyan az apa eredetileg nem akart bent maradni, de a felesége nem engedte el a kezét” – vázolta Békési Erzsi nővér, miközben a cipőnkre neylont húztunk, és bevezetett bennünket a sárga köves, vízkőoldó-szagú, de jól felszerelt szülőszobába.

Az édesanya egy ágyon feküdt, mellette a férje fogta a kezét, és nem sokkal később az újszülöttet is felhozták a nővérek. „Németh Gergő a kicsi neve, 3200 grammal, 48 centiméterrel született. Szép, ugye?” – mutatta be a babát az édesanya, Németh Zoltánné Csatlós Enikő. Tényleg szép. A kicsi fején kék sapka volt, amelyet az ügyeletes nővérek egyike kötött valamelyik éjszaka, és a csecsemő addig viselik, amíg a szülők haza nem vihetik. „Szerdán visszük Gergőt, már mindent elrendeztünk az érkezésére” – mondta Németh Zoltán. Úgy tűnt, a szülők nem vették különösebben komolyan az általunk vázolt népesedési adatokat, sem a szereplés lehetőségét, de ezt nem bántuk. „Elfáradtam, de nagyon jól vagyok azóta, hogy megszületett. Ő a második fiúnk, a nagyobbik, Dávid már tíz éves” – tette hozzá Enikő.

6.5 milliárd egyedik a sarokban

A hátsó szobából a másik szülő nő vajúdását hallottuk, és időnként egy asszisztens lépett ki a szobából. „Idén Gergő a 249. újszülöttünk, a 250. is remélhetőleg hamarosan megszületik” – mutatott az ajtó felé Békési Erzsi. A nővér elmondta, évente körülbelül 1400 gyerek születik, és ez a szám az elmúlt néhány év óta nem változott. A nyolcvanas években regisztrálták a legtöbb, 2000 fölötti szülésszámot idehaza, majd a szám évente százzal csökkent. A kórházuk a többi fővárosi intézmény között viszonylag jó helyen áll az újszülöttek számát tekintve, és ez többek közt attól függ, hogy mekkora körzetet lát el az adott kórház.

„Nemcsak a környező kerületekből és az agglomerációból érkeznek hozzánk kismamák, de még vidékről is. A csúcs Nagykanizsa volt”- tette hozzá egy másik nővér mielőtt a hátsó szoba felé indult volna minden bizonnyal világra segíteni a 6.5 milliárd egyedik gyereket.

Eldönteni, ki lesz az


Klikk a képre!

Nem egyszerű feladat eldönteni, pontosan ki lesz a Föld 6,5 milliárdodik lakója, ugyanis szinte minden forrás más mutatókkal számol, és egyes statisztikák szerint már a hét elején elérte a bolygó népessége a 6,5 milliárdot. A legmegbízhatóbb forrásnak mégis az Egyesült Államok népesség-nyilvántartó hivatala, a U.S. Census Bureau (USCB) folyamatosan frissített népességszámlálója (PopClock) tűnik. A USCB számlálóját folyamatosan hangolják, tavaly például változóként belevették az AIDS-el fertőzött országok mutatóit Angolától Zimbabwéig, illetve a száz évnél tovább élők adatait olyan országokban, mint Bosznia, Dél-Korea, Lengyelország és Ukrajna.

Az itt látható online népességszámlálót Scott Doerrie készítette, aki számításaihoz a másodpercenkénti 2,35 fős népességnövekedést vette alapul konstans értékként. Bár ez a számláló valamelyest "siet" a USCB-éhoz képest, ez betudható többek között annak, hogy az utóbbit nem valós időben, csak naponta frissítik.

A 6,5 milliárdodik földlakó kilétének meghatározásához ezen kívül felhasználtuk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) rendelkezésünkre álló adatait, egy lézeres csecsemődetektort (prototípus) és egy szofisztikált Web 2-0-ás szolgáltatást, a Google Earth-öt.

Visszaszámlálás

Kevesen tudják, hogy a Föld egymilliárdodik lakója Ludwig Andreas Feuerbach német filozófus volt, aki 1804-ben látta meg a napvilágot a bajorországi Landshutban. A kétmilliárdodik földlakóra nagyon sokat, pontosan 123 évet kellett várni, de végül 1927 január 1-én megszületett Doak Walker amerikai focista, aki egyébként csak néhány hónappal előzte meg az áprilisi Puskás Ferencet, aki minden idők legnagyobb magyar futballistája lehetett ugyan, de kétmilliárdodik sajnos soha.

A hárommilliárdodik földi címért vívott harc soha nem dőlt el: azt gyakorlatilag holtversenyben nyerte két 1960-as születésű popikon, Michael Stipe, az R.E.M, illetve Michael Hutchence, az INXS énekese. Hogy melyikük valójában, talán sohasem fogjuk megtudni. A négymilliárdodik földlakót csak kevesen ismerik: ő Jean-Francois Duval, aki 1974-ben született a franciaországi Lyonban, majd örökre eltűnt a történészek szeme elől. Talán még kevesebben tudják, hogy az 1987-es születésű Marija Sarapova nemcsak kitűnő teniszező, hanem egyúttal ő volt a Föld ötmilliárdodik lakója is.

A hatmilliárdodik földlakó születése 1999-ben akkora esemény volt, hogy külön webszájtot szenteltek neki, de magát a hatmilliárdodik földlakót a nagy kavarodásban elmulasztották regisztrálni.