Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Űrutazásra készül Stephen Hawking

2007.01.08. 10:55
A világhírű brit asztrofizikus, Stephen Hawking szeretne egyike lenne a Virgin Galactic magáncég első űrturistáinak. A vállalat két éven belül beindítja turistajáratait az űrbe, állítólag Hawkingnak már megvan a jegye.

Stephen Hawking

Mint azt Hawking a Daily Telegraph című brit lapban hétfőn megjelent interjúban elmondta, már az idén tervez egy próbautazást a súlytalanság állapotában, mielőtt 2009-ben elindul az űrbe. Az űrutazás dátuma attól függ, hogy milyen ütemben halad a Virgin Galactic-program, Sir Richard Branson brit mágnás vállalkozása.

Branson tavaly szeptemberben New York-ban jelentette be, hogy az első próbaútra várhatóan 2009 elején kerül sor, és ezen a két pilóta mellett hat utas vehet részt. A Telegraph úgy tudja, hogy a médiacézár-vállalkozó ígéretet tett Hawking utazásának finanszírozására. A retúrjegy az űrbe 100 ezer fontba (148 ezer euróba) kerül.

A 65 éves Hawking, a cambridge-i egyetem matematika tanszékének vezetője 1988-ban vált világhírűvé Az idő rövid története című könyvével. A tudós több mint négy évtizede egy súlyos sorvadásos betegségben, a Charcot-kórban szenved, ma már csak egy számítógép és egy hangszintetizátor segítségével képes kommunikálni. Ennek ellenére ma is folytatja kutatásait a fekete lyukakról, és megpróbálja egyesíteni a különböző fizikai elméleteket.